Dirljiva ispovijest dječaka: Moj autizam

Autor:

Džordž je devetogodišnji dječak koji je napravio video u kojem je objasnio svoje ponašanje, kako bi ga drugari u razredu lakše prihvatili i razumjeli. Trebalo bi svi da pogledamo!

0
A- A A+

Dječak je video napravio za svoje drugare, ali na YouTube-u ima već više od 75.000 pregleda. Iako je naglašeno da je taj video samo Džordžovo iskustvo, a ne objašnjenje autizma, vrijedi da pogledamo jer će nam možda pomoći da i mi bolje razumijemo osobe oboljele od autizma koje su u društvu veoma često odbačene.

"Uglavnom mogu da ostvarim kontakt očima kada razgovaram sa vama. Ali nije uvijek bilo tako. Kao mnoga druga djece sa autizmom, možda ne gledam u vas, ali to ne znači da vas ne slušam. Kad smo već kod slušanja, mogu da vidim i čujem mnogo toga, mnogo zvukova i sve u isto vrijeme. To ponekad otežava da se fokusiram na bilo koji poseban zvuk ili misao. Zato kada me nešto pitate, može malo da potraje dok vam ne odgovorim", kaže dječak u videu, i dodaje da sve shvata bukvalno.

"Ono što mi kažete shvatam bukvalno, pa ako mi kažete 'dolazi jesen', možda se bacim na zemlju".

"Ako mi kažete da ste toliko gladni da biste mogli da pojedete konja, mogao bih malo da se unervozim. Zato, budite vrlo određeni kada mi se obraćate, tako smo svi na dobitku".

Džordž kaže da voli da dodiruje predmete kako bi osjetio različite teksture i temperature, mada to ne vole sva djeca oboljela od autizma. On dodaje i da voli da proba različite stvari, da je "entuzijastičan za mnoge stvari", a ponekad kada je previše uzbuđen zbog nekog novog iskustva, trešće rukama gore-dolje ili će nogama lupati o pod.

"Ponekad sam veoma frustriran kad me neko prekine u nečemu ili kada nešto ne ide po planu, kada se desi nešto neočekivano ili me uplaši", priča dječak u videu.

Ipak, on dodaje da je samo dijete kao i sva druga djeca i da je svako dijete različito na svoj način.

"Ponekad sam veoma uznemiren i to traje duže nego kod normalnih ljudi. Nekad sam glasan i vrištim, ali ne plašite se da me pitate bilo šta. Takođe, ja volim da se zabavljam, pa ako nekad vidite da se igram sam, znajte da to ne mora da znači da ne želim da se igram sa vama. Zapravo, uvijek želim da se igram sa vama", poručuje dječak. 

Izvor: YouTube

Tagovi:
Sve vijesti