Ne možete da prestanete da se češete?

Autor:

Svrbi vas koža glave, oči, stopala…? Evo koji su najverovatniji razlozi za to.

0
A- A A+

  Naravno, ne govorimo o tome kada vas nešto u trenutku zasvrbi jer razlozi za to mogu da budu veoma različiti, već o upornom svrabu koji danima (ili duže) ne prestaje.

Ukoliko vas svrbi koža glave, ovo su mogući razlozi: perut, vaške, ekcem, psorijaza.

Perut je veoma česta pojava, a javlja se usled isušivanja kože glave, zbog čega koža glave počinje da se peruta ili ljušti. Pokušajte da je se rešite koristeći šampon protiv peruti koji sadrži cink pirition, salicilnu kiselinu, selen sulfid ili katran.

Drugi mogući uzrok svraba kože glave su vaške, posebno ako imate decu.

"Ukoliko imate decu, velika je šansa da je baš to uzrok zašto vi ili još neki članovi porodice osećate svrab kože glave", kaže dr Ros Peri. U tom slučaju, pomaže da redovno iščešljavate kosu i da u apoteci nabavite neki od preparata za vaške.

Pored navedenih, mogući uzrok svraba mogu da budu i neke gljivične infekcije kože glave, ekcem ili psorijaza. Ako imate neki od ovih problema, najbolje je da odete kod lekara.

Kada je reč o svrabu u očima, najverovatniji uzroci su alergija ili konjuktivitis.

"Alergijski konjuktivitis je najčešći uzrok svraba u očima", kaže dr Zubair Ahmed. "Do toga dolazi kada se u telu oslobađa previše histamina kao odgovor na inače bezopasne supstance poput polena, kućne prašine ili buđi, a lako se rešava antihistaminskim kapima za oči".

Takođe, uzrok svraba u očima može da bude konjuktivitis, prilično bezopasna infekcija zbog koje oči pocrvene, često suze i svrbe, kapci su otečeni, a stvara se i pomalo sluzava materija zbog koje se kapci "zalepe" i teško vam je da otvorite oči posle spavanja.

"Ovo stanje se leči ispiranjem očiju prokuvanom i ohlađenom vodom, eventualno antibiotskim kapima za oči u zavisnosti od ozbiljnosti simptoma", kaže dr Ahmed.

Ako vas često svrbe prsti ili šake, znajte da je najverovatnije uzrok tome kontaktni dermatitis.

"To je vrsta ekcema uzrokovana preterano čestim pranjem ruku ili izlaganju hemikalijama prilikom čišćenja", kaže dr Kler Morison. Svrab je često praćen crvenilom, ponekad čak i plikovima, a javlja se i kod onih kojima su često mokre ruke, poput frizera ili medicinskog osoblja.

Možda nije moguće da izbegnete to, ali ono što možete da uradite je da nosite rukavice kada nešto perete/čistite. Takođe, ukoliko će vam ruke duže biti pod vodom, doktorka savetuje da ispod gumenih rukavica nosite tanke pamučne jer se od gume koža znoji, a to može da pogorša problem.

Pored toga, savetuje da redovno nanosite kremu bez mirisa na kožu.

Uzrok čestog svraba stopala može da bude atletsko stopalo, gljivična infekcija koja se najčešće pojavljuje između prstiju, mada se može javiti na bilo kom delu stopala, kaže podijatar dr Ema Stivenson.

U slučaju atletskog stopala, koža je crvena i ljušti se, a do infekcije dolazi ukoliko su stopala često vlažna, što je često kod trkača.

"Atletsko stopalo se leči antigljivičnim kremama, a da biste sprečili ponovnu infekciju, svakodnevno perite stopala i pazite da vam koža ne ostane mokra između prstiju", savetuje ona.

Osobe obolele od dijabetesa mogu da osete svrab stopala, nogu ili zglobova ako je nivo šećera u krvi preterano visok i u tom slučaju bi trebalo da posete lekara.

Sve vijesti