Gospodar Rusije - Vladimir Putin (FOTO, VIDEO)

Autor:

Prvi čovjek Rusije Vladimir Putin objavio je da će se opet kandidovati na mjesto predsjednika te zemlje, a mi vam, tim povodom, donosimo mali podsjetnik na njegovu političku biografiju...

Vladimir Putin rođen je 7. oktobra 1952. godine u Lenjingradu u Sovjetskom Savezu, gradu koji se danas zove Sankt Peterburg.

Putinova majka bila je Marija Ivanova Šelomova, radnica u fabrici, a otac Vladimir Spiridonovič Putin koji je služio u sovjetskoj mornarici, u podmorničkoj floti.

Nakon završene srednje škole Putin je upisao Pravni fakultet Univerziteta u Lenjingradu 1970. godine. Ubrzo je postao i član Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

Nakon završenih studija, od 1975. godine postao je agent KGB-a. Prethodno je završio obuku u 401. školi KGB-a, u Okti, Lenjingradu.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Njegova karijera u KGB-u doživjela je i obrt pošto Putin tečno govori njemački, pa je tako prebačen u Istočnu Njemačku, grad Drezden.

On je od 1985. do 1990. godine bio u Njemačkoj, a nakon ujedinjenja Njemačke vratio se u Lenjingrad i napustio KGB nakon neuspjelog puča protiv Mihaila Gorbačova, poslednjeg generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

Putin je 1991. godine preuzeo funkciju nadzornog oficira u odjeljenju za međunarodne poslove Lenjingradskog univerziteta, na tom mjestu se kratko zadržao i podnio formalnu ostavku u državnoj službi bezbjednosti.

Izvor: youtube

U međuvremenu, spojio se opet s Anatolijem Sobčakom, tadašnjim gradonačelnikom Lenjingrada, koji ga je uveo i u politiku.

Tako je Putin sredinom 1991. godine imenovan za šefa Odbora za spoljne odnose kancelarije gradonačelnika Sankt Peterbururga.

Na toj funkciji zadržao se do 1996. godine, kada je Sobčak izgubio izbore za gradonačlenika.

Ubrzo odlazi u Moskvu gdje počinje da obavlja niz dužnosti, i to u upravi predsjednika Borisa Jeljcina.

Tako ga je Jeljcin imenovao na čelo ruske bezbjednosne službe FSB, a nakon toga predložen je i za premijera Rusije, 1999. godine.

Nakon premijerske funkcije i iskušenja usred pogoršanja krize u Sjevernom Kavkazu, gdje su ekstremisti iz Čečenije izvršili invaziju na Dagestan.

Jeljcin je podnio ostavku 31.12.1999. godine, a Putin je preuzeo njegovu dužnost predsjednika Rusije što je kasnije potvrđeno i na izborima 2000. godine.

Na izborima 2004. godine ponovo je učvrstio svoju poziciju na mjestu ruskog predsjednika.

Rusija je dolaskom Putina na vlast doživjela i ogroman privredni oporavak, posebno tokom drugog mandata.

Vladimir Putin, strastveni ljubitelj sporta, unaprijedio je i modernizovao rusku vojsku i tako joj povratio ugled svjetske sile.

Prema ruskom ustavu, Putinu nije bio dozvoljen i treći mandat da se kandiduduje za predsjednika Rusije, pa je na njegovo mjesto došao Dmitrij Medvedev, dok je Putin bio na čelu stranke Ujedinjena Rusija, a ubrzo je imenovan i za premijera Rusije u maju 2008. godine.

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev je 2011. godine na stranačkoj konvenciji u Moskvi najavio da ne planira da se kandiduje za drugi mandat, i predložio je da na njegovo mjesto dođe Vladimir Putin.

Putin je prihvatio predlog Medvedeva i novom pobjedom na izborima 2012. godine zamijenili su stolice.

Stari-novi predsjednik Rusije Vladimir Putin izabran je ponovo na tu funkciju u maju 2012. godine, tada je započeo svoj treći mandat.

Izvor: youtube

Mandat Vladimira Putina trebalo bi da traje do 2018. godine, a ruski predsjednik danas je objavio da će se na tu funkciju opet kandidovati i na predstojećim izborima u Rusiji 2018. godine.

Predsjednički izbori u Rusiji održavaju se 18. marta 2018. godine.

O privatnom životu...

Ruski predsjednik poznat je po tome da skoro nikada, do sada, nije davao izjave ili odgovarao na pitanja o svom privatnom životu.

Od supruge Ljudmile s kojom u braku ima dvije kćerke razveo se 2013. godine. Mediji godinama već spekulišu da je Putinova nova izabranica lijepa gimnastičarka Alina Kabajeva.

Ljudmila Putin se i inače rijetko pojavljivala u javnosti, a posljednjih par godina njeno odsustvo izazvalo je mnoge, nikada potvrđene glasine uključuju i onu da je zatvorena u manastiru.

Vladimir i Ljudmila Putin vjenčali su se 1983. godine i imaju dvije odrasle ćerke o kojima se takođe jako malo zna.

Sve vijesti