DEMOS: Posljednja faza gubljenja Prevlake

Najava Brisela da će jedan od uslova za prijem Crne Gore u Evropsku uniju (EU) biti potpuno razrješenje graničnih pitanja sa Hrvatskom govori da se ulazi u poslednju fazu gubljenja Prevlake, smatraju u Demosu.

0
A- A A+

  Prema navodima zagrebačkog dnevnika "Jutarnji list", EU će Srbiji i Crnoj Gori, kao uslov za članstvo do 2025. godine, postaviti rješavanje otvorenih pitanja o granicama sa Hrvatskom.

Uprkos povremenom upozoravanju javnosti da je moguć ovakav ishod ukoliko crnogorska Vlada ne počne da se na ozbiljan način odnosi prema ovom značajnom državnom pitanju, Đukanovićeva vlast kroz nekoliko vlada je sve učinila da Hrvatska na kraju dobije ovaj strateški dio crnogorske teritorije”, saopšteno je iz Demosa.

Kako navode iz te partije, već ranije, nažalost uzalud, je ukazivano da je crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova propagandno obmanjivalo javnost nepostojećim radom neke zajedničke mješovote komisije, a zatim pripremanjem dokumentacije za obraćanje Međunarodnom sudu.

I umjesto obraćanja javnosti povodom najnovije situacije oko Prevlake juče je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović upozorio na novu izbornu opasnost zemlje od Rusije, valjda uoči sljedećih februarskih izbora u Beranama i Ulcinju”, rekli su iz Demosa.

Po svemu sudeći, kako su kazali, Vlada bi se više zainteresovala za Prevlaku da je u pitanju tender za prodaju teritorije.

U ovom slučaju, kako dodaju, neizanteresovanost Vlade za Prevlaku je proisticala iz obaveze ozbiljnog rada i kompetenenosti, čime vlast nije htjela da bude deranžirana.

Konačno, ne treba isključiti da razlog za nezainteresovanost pravednog rješenja Prevlake treba tražiti i u strahu Đukanovića, huškača i organizatora ratnog pohoda na Dubrovnik, da Hrvatska ne pokrene njegovu odgovrnost pred međunarodnim sudom”, kaže se u saopštenju Demosa.

Kako se navodi, crnogorska Vlada je propustila priliku da, pored prikupljanja relevantne dokumentacije i vođenja kompetentne diplomatske aktivnosti, aktuelizuje pitanje prije ulaska Hrvatske u EU.

Ovako se, smatraju u Demosu, Hrvatska iz nepovoljnog položaja povodom Prevlake sada našla u superiornoj ulozi.

Sada ista crnogorska vlast završava krug – od ratnih operacija protiv Hrvatske navodno i zbog odbrane Prevlake, sve do sada poklanjanja Prevalake, tog strateškog dijela Boke Kotorske i Crne Gore, Hrvatskoj”, saopštili su iz Demosa.

Crna Gora je, kako su kazali, ozbiljnim diplomatskim aktivnostima bilateralnog karaktera prema Hrvatskoj i drugim uticajnim državama i multilateralnog prema međunarodnim organizacijama, imala ozbiljne argumente i izglede da se izbori za pravedno riješenje Prevlake. “Pritom da se sa Hrvatskom održe prijateljski i dobrosusjedski odnosi”.

Sve vijesti