Osam stvari koje niste znali o SMS-u

Kako je glasila prva poruka, zašto je dužina ograničena i kako je, prije skoro deset godina, izveden prvi hirurški zahvat uz pomoć SMS poruke!

Da li biste mogli da zamislite svoj život bez razmjene SMS poruka? Ovih dana, "servis kratkih poruka" slavi 25. rođendan, a mi vam predstavljamo zanimljivosti!

Prvi SMS u istoriji

Prvi ikada poslati SMS glasio je "Srećan Božić", iako nije bio poslat na datum kada taj praznik pada. Poslao ga je britanski inženjer Nil Papvort 3. decembra 1992, sa kompjutera na mobilni telefon.

Koliko karaktera?

Prosječno podešavanje SMS poruku ograničava na 160 alfa-numeričkih karaktera. Do ove cifre došao je njemački inženjer Fridhelm Hilebrand još 1985, kada je sjedio i na mašini kucao nasumično odabrane rečenice kako bi utvrdio koliko bi tekstualna poruka koju ćemo "u budućnosti" slati trebalo da bude dugačka. Analizirao je i telegrame i razglednice, i utvrdio da u 160 karaktera staje, uglavnom, svaka misao, pitanje ili konstatacija koju bi trebalo sažeto iznijeti sagovorniku.

Pažljivo slušajte zvuk kada vam stiže poruka

Originalni zvuk kojim je devedesetih korisnik Nokia uređaja bio obavještavan o dolazećem SMS-u postao je jedan od najprepoznatljivijih zvukova mobilnih telefona. Ali, da li ste znali da "prevod" na Morzeovu azbuku znači upravo "SMS"?

Izvor: YouTube

SMS operacija!

Britanski hirurg Dejvid Not, kojeg često nazivaju i "Indijana Džons ljekarskog svijeta", izveo je operaciju koja je pacijentu spasila život upravo uz pomoć SMS poruke. Prvog dana rada u Kongu, ovaj član udruženja "Lekari bez granice" pratio je SMS savjete koje mu je slao kolega kako bi izvršio amputaciju koja je osobi staroj 16 godina spasao život.

SMS razvod!

Razvod putem SMS poruke je u skladu sa zakonom u Maleziji, barem je tako u jednom slučaju 2003. presudio tamošnji sud. Ocijenjeno je da je muškarac, koji je ženi poslao poruku "Razvodimo se", postupio u skladu sa zakonom jer je SMS samo još jedan oblik pismenog obavještavanja.

Ko najbrže piše SMS?

Brazilac Marsel Fernandez Filjo, koji je ušao u "Ginisovu knjigu rekorda" tako što je otkucao poruku od 160 karaktera za 18,19 sekundi. Njegov rekord na touchscreen uređaju još uvijek nije oboren!

Izvor: YouTube

Šampioni "kuckanja" - Ameri

A ko se najviše dopisuje baš ovom metodom? Amerikanci! Kod njih još uvijek nisu do te mjere prihvaćeni drugi servisi za razmjenu poruka, kao što su Viber, WhatsApp i drugi. Razlog za to najvjerovatnije leži u činjenici da su Amerikancima SMS poruke uglavnom besplatne već sedam godina, dok evropski provajderi naplaćuju ovu uslugu, ali zato povoljnije nude Internet, pozive i druge pogodnosti. Prema podacima "Ju es viklija", odrasli Amerikanac nedeljno provede 23 časa kucajući SMS poruke, a "milenijalci" ih pošalju 67 dnevno u prosjeku.

Brojke

Dnevno, širom svijeta pošalje se i primi 22 MILIJARDE SMS poruka. Godišnje, na ovaj način razmijenimo osam triliona poruka. U prosjeku, korisnik šalje tri poruke na svakih budnih sat vremena života.

Sve vijesti