URA: Podnijeli dvije žalbe Ustavnom sudu

Autor:

Građanski pokret URA danas je elektronskim putem podnio dvije žalbe Ustavnom sudu Crne Gore na rješenja Državne izborne komisije (DIK) koja se odnose na lokalne izbore u Mojkovcu, saopšteno je iz te partije.

0
A- A A+

  Izvršni direktor URA-e, Zoran Mikić, objasnio je da se prva žalba odnosi na rješenje DIK-a broj 408/2 kojim se, neosnovano odbija Prigovor tog pokreta na Rješenje Opštinske izborne komisije (OIK) koja je onemogućila imenovanje opunomoćenog predstavnika liste URA-e u prošireni sastav OIK.

Mikić navodi da su ove institucije neosnovano odbile zahtjeve URA-e, i tvrdi da su selektivno primjenjivale Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Svoje tvrdnje iz URA-e potrepljuju podacima da je DIK na dan izbora prošlle godine imenovao jednog predstavnika u prošireni sastav tog tijela, a još tri predstavnika nakon parlamentarnih izbora, što je potvrđeno Rješenjima DIK-a i navedeno u finalnom izvještaju CEMI-a o izborima u oktobru prošle godine.

„Ovdje imamo očiglednu situaciju da DIK u periodu od godinu dana zauzima potpuno različite stavove za istu pravnu stvar", naveo je Mikić.

Prema njegovim riječima, odbijajući zahtjev OIK Mojkovac i DIK grubo su prekršili odredbe člana 26 Zakona o izboru odbornika i poslanika i poslali poruku da zakon nije isti za sve i da se selektivno primjenjuje u zavisnosti od situacija do situacije kako odgovara vladajućim strukturama.

Druga žalba, kako je objasnio, odnosi se na rješenje DIK-a o odbijanju Prigovora na regularnost izbora koju je tom tijelu 30. novembra podnio nosialac izborne liste GP URA na izborima u Mojkovcu Ivan Ašanin.

Iz URA-e su posebno naglasili odredebe člana 2 Ustava Crne Gore u kojem je propisano da „građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika", i odredbe člana 45 u kojem se kaže da su “izbori slobodni i neposredni, a glasanje je tajno”.

“U drugoj tužbi, tražili smo od Ustavnog suda da poništi Rješenje DIK-a broj 409/2 i usvoji Prigovor na regularnost izbora koji je DIK-u 30. novembra podnijela URA- odnosno Ašanin“, precizirao je Mikić.

Sve vijesti