Veliki potencijal za razvoj zelenog turizma

Autor:

Potencijal za razvoj svih oblika održivog, zelenog turizma u Crnoj Gori veliki je zbog očuvanosti i raspoloživosti prirodnih resursa, ocijenila koordinatorka na projektu Razvoj niskokarbonskog turizma u Kancelariji UNDP-a Radica Zeković

Veliki potencijal za razvoj zelenog turizma Foto: Mondo/Nikoleta Vukčević

Karbonski neutralan turizam je nova grana turizma, koja privlači turiste koji žele da provedu odgovoran odmor koji ne šteti prirodi i turističke poslenike koji nastoje da uvedu ekološke prakse i način poslovanja i tako smanje svoj štetan uticaj na životnu sredinu”, rekla je Zeković-Nikolić Pobjedi.

UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kako je dodala, preko tog projekta podržavaju projekte koji sprovode mjere energetske efikasnosti i smanjenja uticaja na klimatske promjene.

Ona je navela da su do sada podržali projekte instalacije solarnih panela i sistema solarnog grijanja u nekoliko hotela u Podgorici, Plužinama i Ulcinju. Spoljašnja LED rasvjeta, koja je postavljena u nekim opštinama, smanjiće emisije ugljen-dioksida i poboljšati kvalitet života.

Finalizovali smo Plan održive urbane mobilnosti za Boku i Cetinje, takozvani SUMP kojim smo razvili strategiju koja će zadovoljiti potrebe za mobilnošću ljudi i poslova na tom području. Planom nastojimo da razvijemo sistem gradskog prevoza koji će građanima osigurati pristup ključnim odredištima i uslugama, poboljšati sigurnost, smanjiti zagađenje vazduha i buku, kao i emisije štetnih gasova i, naravno, potrošnju energije”, objasnila je Zeković-Nikolić.

Takođe, doprinijeće atraktivnosti i kvalitetu urbane sredine za dobrobit građana, ekonomije i društva u cjelini.

Prema njenim riječima, rastući broj ekološki osviještenih turista traži smještaj koji će ih zadovoljiti u pogledu što manjeg negativnog uticaja na životnu sredinu.

Crna Gora ima zavidan broj zelenih hotela, prvenstveno novih, a da njihovi vlasnici toga i nijesu svjesni u punoj mjeri i ne koriste to u marketinške svrhe. Ti hoteli su energetski efikasni, recikliraju otpad, koriste obnovljive izvore energije, manje su štetni za životnu sredinu i pogodni su za zdravstveni turizam pa tako, osim što smanjuju troškove poslovanja, mogu poslovati cijele godine i povećati konkurentnost”, kazala je Zeković-Nikolić.

Projekat Razvoj niskokarbonskog turizma, koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i UNDP, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO), podržava uvođenje međunarodnih sertifikata Ekološki znak EU i Travelife za hotele i apartmane.

U Crnoj Gori imamo deset sertifikovanih hotela i turističkih smještajnih kapaciteta, od kojih je sedam sertifikovano baš kroz ovaj projekat, dok je veliki broj počeo proces sertifikacije”, zaključila je Zeković-Nikolić.