Bogatija ponuda da hoteli rade čitave godine

Autor:

Za rad hercegnovskih hotela tokom cijele godine potrebna je bogatija ponuda, više događaja, određene subvencije, kao i noćni letovi na Aerodromu Tivat, smatraju hotelijeri.

0
A- A A+
Herceg Novi Foto: MONDO

  Predsjednik sektora hotela u Crnogorskom turističkom društvu, Zlatibor Milić, kazao je da finansijska isplativost i ekonomski aspekt rada moraju biti glavni parametri u radu hotela u bilo kom periodu godine, ne samo tokom zime.

U hotelijerstvu u zimskom periodu, vrlo je teško naći ekonomsku isplativost, jer ga troškovi opterećuju. To su oni ulazni troškovi, prvenstveno mislim na režije, ali i na sve one troškove, koje država, lokalna uprava ili javna preduzeća uzimaju za poreze i usluge”, rekao je Milić Radiju Jadran.

Iz Turističke organizacije (TO) Herceg Novi kazali su da će biti prinuđeni da iniciraju izmjene i dopune zakona kako bi uslovili novsku turističku privredu da radi tokom cijele godine.

 Milić smatra da je potrebno umanjiti dažbine, takse, porez na plate zaposlenih, pa čak i na dodatu vrijednost (PDV) na usluge u periodu "mrtve sezone", čime bi se hotelska industrija umnogome rasteretila.

Država naravno mora da ima koristi od svega toga, ali mislim da bi trebalo da kreira takav ambijent gdje će biti više onih koji će otvarati hotele”, saopštio je Milić.

On je predložio stimulativne mjere za one koji zapošljavaju i koji ostavljaju u radnom odnosu radnike u periodu kada se gomilaju minusi, kao i subvencije za potrošenu vodu i električnu energiju, jer je neophodno naći način da se stimuliše onaj koji želi da radi.

Hoteli kompanije Carine, Delfin i Park u Bijeloj otvoreni su od marta do novembra, pa je njihova pauza svedena na minimum.

Direktor kompanije, Čedo Popović, kazao je da hoteli Delfin i Park imaju 450 soba na koje bi ogromni troškovi izašli samo na grijanje, a računi za utrošenu električnu energiju bili bi između 15 i 20 hiljada eura, uz dodatne troškove na dažbine, plate radnicima i porez.

Njegov predlog je oživljavanje ponude u toku zime, pomjeranje datuma Praznika mimoze za kraj februara ili početak marta.

Razgovarao sam sa predstavnicima Turističke organizacije, sa kojima imam maksimalno dobru i korektnu saradnju i zasita želim da izađem u susret za sve što mogu. Predložio sam da se Praznik mimoze i njegovi dijelovi malo pomjere za kasnije. Možda za kraj februara, pa da se to nastavi još nekim feštama i slično”, rekao je Popović.

Izvršna direktorica Hunguest Hotels Montenegro, Rita Lukacs, nije željela da komentariše upozorenje TO Herceg Novi da turističku privredu treba “natjerati” da radi zimi.

Prvo, kako će gosti doći ovamo u periodu zime? Ne postoje letovi. Tivatski aerodrom se zatvara u 16 sati, kolima je predaleko, posebno tokom zime. Kada je vjetrovito u Dubrovniku, što se često dešava, kako sletjeti? Vrijeme je uglavnom nestabilno i kišno. Kada je lijepo i ja volim biti ovdje, ali kada je kiša šta će gost raditi”, pitala je Lukacs.

Njene kritike upućene su čak i na Praznik mimoze, čiji program nije baš prilagođen stranim turistima, jer je, uglavnom, napisan na maternjem jeziku, a u početku samo na ćirilici.

Prema riječima Lukacs, troškovi Sun Resort kompleksa tokom zime bili bi udvostručeni, jer bi morali da pokrenu grijanje i obezbijede zarade radnicima.

Ona je dodala da su pokušali, ali da jednostavno nije isplativo.