Sinđelić: Uradio sam sve da akcija uspije

Autor:

U Višem sudu u Podgorici nastavljeno je saslušanje svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

0
A- A A+

  Podsjećamo, Sinđelić je juče optužio čelnike DF-a Andriju Mandića, Milana Kneževića, Slavena Radunovića, Nebojšu Medojevića i Branka Radulovića za izdaju akcije.

Saopštio je i da je Eduard Šišmakov, kojeg je tokom suđenja oslovljavao sa Edi, znao kretanje bivšeg premijera Mila Đukanovića.

TOK SUĐENJA:

13.18 - Suđenje se nastavlja 06. decembra, u devet časova.

13.17 - Advokat pita da li Sinđelić zna da je Srbija dala potvrdu za sve što je oduzeto, ali za novac ne.

“Niti sam vlast, niti služba da bih znao šta rade Srbija i Crna Gora”, pojašnjava svjedok saradnik.

13:12 - Radosavljević je pitao Sinđelića da li je ranije primao novac preko Western Uniona. Sinđelić je kazao da jeste, pa je Radosavljević onda pitao da li zna da je morao da zna ime i prezime pošiljaoca, iznos i zemlju odakle se šalje. Sinđelić je kazao da od njega to nije traženo, i da bi zvao Edija da jeste, a da je bilo dovoljno da da svoja dokumenta i broj pošiljke koju je dobio preko vajbera.

13:10- Advokat je pitao Sinđelića zašto je tražio Ediju novac za troškove preko Western Uniona, kada je imao toliko svog novca. Sinđelić je kazao da je to bio izgovor, jer mu se nije išlo u Moskvu i da je bio malo ljut na Edija jer mu nije odgovarao na poruke, ali da nije imao više izgovora kada mu je Edi rekao da će poslati novac.

12:55 - Svjedok saradnik je rekao da je uz novac koji je predao, predao i svojih 25.000 eura.

12:53 - Sinđelić: "Kad je Edi došao, ja sam već imao još novca, on je dodavao i dodavao".

12.44 - Advokat čita poruku: “Za nekoliko sati ćemo srediti za prolaz, sada sređujem dokumenta za sinčića”.

Sinđelić kaže da je tada možda sređivao neka dokumenta za sina.

12.42 - Advokat odbrane je pitao za poruku od 13. septembra 2016. godine, koja glasi: “Pogledaj sve što ti je poslato, daj odgovor”.

Zatim čita poruku od 21. septembra, koja glasi:” Dobro, ja dalje ništa ne čekam. Sve ću rješavati kako znam. Takođe ću naći novu vezu za posao, jer s tobom čovjek ne može raditi normalno”.

Sinđelić kaže da je imao više brojeva preko kojih je komunicirao.

“Mislim da odbrana priča na osnovu jednog telefona i broja. Neke brojeve sam uništio”, tvrdi svjedok saradnik.

12.40 - Advokat traži da svjedok objasni poruku koja je poslata 21. septembra, a glasi: ”Dobro ja dalje ništa ne čekam, stvari ću rješavati sam. Naći ću novu vezu sa posao jer sa tobom čovjek ne može raditi”.

“Kada sam rekao naći ću drugog čovjeka, mislio sam na nekog ko se bavi prodajom suvenira i robe kao ja”, ističe Sinđelić.

12:38- Advokat Radosavljević je tražio da Sinđelić objasni kakve veze ima prodaja majica sa okupiranom zemljom. Sinđelić je kazao da itekako ima veze, jer je od svog posla on htio da finansira udruženje za borbu protiv NATO, i da smatra da je Srbija okupirana.

"Srpske zemlje su one dokle god se čuje srpski glas i razumije srpski jezik", poručio je Sinđelić.

12:35 - Sinđelić je kazao da se poruka iz jula odnosi na njegov posao sa prodajom i da se ne sjeća nekih detalja i potvrdio da je htio da šalje robu Ediju, ali da on nije poslao nikoga po to, pa je rasprodao tu robu po Srbiji. Naveo je da bio spremio robu za rusko tržište, jer je dramatična razlika u cijeni, pa što u Srbiji prodao za 5 eura, u Rusiji može i za 20 do 25 dolara.

12.24 - Svjedok saradnik pojašnjava da se poruka odnosi na novac koji je potršio za Edijeve aktivnosti, kaže da je slao novac za Rusiju.

Sinđelić je kazao da se ne sjeća poruke od 24. 07. 2016. godine, o kojoj govori advokat.

Advokat čita poruku: “Zašto nema odgovora kada sam pripremio čovjeka za posao…odgovori mi hitno, ne možemo tako raditi, naša zemlja je okupirana a ti mi govoriš da čeka”.

Sud opominje advokata Milana Petrovića da ne koristi telefon.

12.17 - “Kada mi je Edi rekao da ćemo sarađivati, to sam razumio kao saradnju nas braće Srba i Rusa”, kaže svjedok saradnik.

Tvdri da je Ediju jasno rekao koliki su bili njegovi troškovi.

“Pet hiljada dolara mi je dao valjda iz poštovanja, da ostavi utisak”, dodaje Sinđelić.

12.12 - “Pitali su me da li sam koristio neke medikamente, sedativ. Rekao sam ne”, kaže svjedok saradnik.

Tvrdi da mu nisu dali nikakav lijek prije testiranja, i da nije pio alkohol toga dana.

12:10 - Nastavljeno je saslušanje Sinđelića. Tokom ispitivanja na poligrafu, kaže da se ne sjeća da li je imao kapu na glavu. Rekao je da su ga tokom ispitivanja pitali da li je koristio medikamente: "Rekao sam da ne".

12:05 - Mugoša je rekla da izjavu Katnića nije prepoznala kao uvredu: "Ono što sud prepozna, reagovaće".

12:01 - Jedan od optuženih, Milan Knežević, tražio je da sudija Mugoša kazni Sinđelića zato što mu se lično obratzio. Tražio je i da specijalni tužilac Milivoje Katnić ne dobacuje i iznosi kvalifikacije. To se, kako je rekao, odnosi na negativne kvalifikacije na račun države Rusije.

"Ako mi se ta osoba (Sinđelić) još jednom obrati, ja ću morati, kako bi se on izrazio, da ga vaspitno nalupam", rekao je Knežević.

12:00 - Sudija Mugoša opozvala je rješenje o novčanom kažnjavanju.

11:54 - Sudija Mugoša kaznila je novčanom kaznom od po 500 eura advokate koje se nijesu pojavili u sudnici nakon isteka vremena predviđenog za pauzu.

"Suđenje prekidam jer se advokati neozbiljno ponašaju", rekla je Mugoša.

11:05 - Sud je odredio pauzu.

10.55 - Advokat pita da li je u maju 2015. godine, prije poligrafskog ispitivanja, Sinđelić ostao sam u stanu.

“Ostao sam kratko sam, dok Edi nije doveo ove ljude za poligraf”, objašnjava svjedok saradnik.

Kaže da ga nije nešto posebno bilo strah, ali da mu je bilo neobično što ga je Edi zaključao.

10:39- Poligrafsko testiranje je, kako je rekao, bilo prije susreta s Počučom

10:33 - Odgovarajući na pitanje advokata kako je bio siguran da će proći poligraf, Sinđelić je rekao da "nije imao oko čega da laže", niti je htio da laže svog ruskog brata.

10.31 - “Nisam bio kriv, zato sam ponosan. Kaznu sam dobio zbog mog protivljenja sistemu”, smatra Sinđelić.

Svjedok sardanik objašnjava da je bio siguran da će proći poligraf jer je govorio istinu.

10.28 - Sinđelić kaže da je ponosan na svoju kaznu zatvora, koju je odležao.

“Oni koji mi sad dobacuju neće biti ponosni na svoje kazne”, dodaje Sinđelić.

Sud kažnjava svjedoka saradnika novčanom kaznom od 500 eura.

10:20 - Sinđelić je rekao da je jedina akcija "Srpskih vukova" bila kad je imao akciju "sa gospodinom Petronijeviće, advokatom ovdje, kad sam uspio da mu tada organizujem ljude da mu čitavu Srbiju polijepim sa plakatima protiv NATO-a, iako je tvrdio da me ne poznaje".

10:09 - Na pitanje advokata je li čuo za brend "De puta madre", Sinđelić mu je odgovorio da ne zna o čemu govori.

10:04 - Na pitanje kako je sebe vidio u sistemu komandne odgovornosti, Sinđelić je rekao da je sebe vidio kao čovjeka koji je uradio sve što je trebalo da se uradi u Podgorici.

"Svoj položaj sam vidio u smislu da ovo što je trebalo da se uradi uspije, a da to niko ne opstruira", rekao je Sinđelić.

09.55 - Sinđelić je kazao da ga je Edi obavijestio da će biti povećan broj Albanaca u Podgorici, i da je on Ristiću prenio informaciju o autobusima koji stižu iz Albanije.

“To se dešavalo dok sam razgovarao sa Edijem, onda je stigao poziv od Ristića. Rekao sam Ediju da sačeka”, kaže Sinđelić.

09.50 - “Istina je da je Ristić rekao da policija snima njegove pozive, i to zna a mene zove. Tako me je namjestio”, naglašava svjedok saradnik.

09.48 - Sinđelić tvdi da se sa Ristićem sreo na benzinskoj pumpi, kod Ade. Advokat tvrdi, na osnovu izvještaja BIA, da su se dogovorili da se nađu na staro mjesto, kod “YU biznis centra”.

“To je neko prepričavao, a ja kažem kako se sjećam šta je bilo”, ističe Sinđelić.

09:40- Sinđelić je kazao da mu je Edi objasnio da u svim specijalnim telefonima imaju dvije SIM kartice. Advokat pita koja je svrha specijalnih telefona sa posebnim serverom, kada su čak i 15. oktobra koristili i druge telefone. Sinđelić je kazao da je preko običnog telefona mogao Edi da kaže da se vide i da popiju pivo, i da su pozivi i poruke van aplikacije nisu bile takve da bi imale ikakvo značenje, jer ne piše gdje se nalaze, zato što je unaprijed dogovoreno.

09:39 - Advokat Radosavljević je tražio objašnjenje o tome kako se Sinđelić s Edijem nije čuo od 15. oktobra ujutro do 16. oktobra u 10 sati i 32 minuta.

"Ja se ovog trenutka ne sjećam takvih detalja, ali smo komunikaciju održavali, kao što sam i ja objasnio. Odbrana me pita na listing i za jedan broj, a ja sam rekao da smo mi komunicirali, da sam ja imao više telefona i da smo na više načina komunicirali", rekao je Sinđelić.

09:31- Svjedok saradnik je rekao da je prve medijske informacije o hapšenjima dobio kada je bila noć, ali da ne može da se sjeti tačnog datuma.

09:28 - Sinđelić je rekao da se Ediju nije javljao samo ukoliko sam bio u vožnji ili ako su telefoni bili rasklopljeni.

"Nikakav razlog nijesam imao da mu se ne bih javljao", kazao je svjedok saradnik.

09.21 - Sinđelić tvrdi da je “Samarkand” Edijeva šifra, ukoliko je poruku poslao sa drugog broja.

09:18- Advokat Radosavljević je tražio pojašnjenje poruka od 30. septembra: "Samarkand, kad ćeš mi dati, on je potreban", i "Ja odlazim, kako je Samarkand".

09.15 - Svjedok sardanik ističe da su telefoni bili kod njega sve dok se predao, nakon čega su pregledani i vraćeni njemu.

09:11 -Sinđelić je kazao da je dobio poruku od Edija koji je bio znak za susret u Moskvi, pa da je pomislio da je možda to znak da je napadnut. Poruka je glasila "samarkand". Nije mogao da se sjeti tačno kada je vidio tu poruku, a da su telefoni bili do njega sve dok nije došla policija po dokaze.

09:08 - Sinđelić je pojasnio da ga je Edi zvao često, gotovo svakodnevno nakon što je došlo do hapšenja u Crnoj Gori. Pozivi su bili preko mobilne aplikacije, ali ako ne bi bilo signala, zvao bi ga putem mreže.

09:06 - Pitanja Sinđeliću postavlja advokat odbrane Dušan Radosavljević.

Sve vijesti