"Čovek sa žice": Sramota ako im je Mladić heroj

Autor:

Među ljudima koji su se danas okupili u Hagu pred izricanje presude generalu i ratnom komandantu VRS Ratku Mladiću bio je i Fikret Alić, logoraš čija je fotografija obišla svet za vreme rata.

0
A- A A+

Fikret Alić se pre 25 godina nalazio u logorima Trnopolje i Keraterm kraj Prijedora, piše Indeks.

Kako se navodi, Radovan Karadžić je 1992. godine pozvao svetske novinare da snime logor Trnopolje, kako bi sprečio glasine o nehumanom postupanju prema zarobljenicima.

Između ostalih, tu su bile ekipe ITN i "Gardijana". 

Snimak iz Trnopolja koji je 6. avgusta 1992. emitovao ITN obišao je i zaprepastio svet.

"Stanje u kojem se nalazio Fikret Alić, s ispijenim licem i vidljivim rebrima iza bodljikave žice, automatski je pokrenuo bes javnosti. Alić je postao simbol patnje", piše Indeks.

Bivša britanska premijerka Margaret Tačer, u jednom od retkih emotivnih nastupa, prokomentarisala je ovu scenu rekavši kako je mislila da nikad u životu više neće da vidi još jedan Holokaust.


Alić je, nakon 25 godina, stao pred Haški tribunal. Nosio je naslovnicu časopisa "Tajm" sa svojom slikom. Međutim, kad je podigao sliku, jedan muškarac, kako se navodi, sa srpskom zastavom, počeo je da viče da je Mladić njegov heroj.


"U jednom trenutku kad sam podigao svoju sliku, on je stao pored mene i počeo da viče da je on njegov heroj. Neka je sram i Srbiju i Republiku Srpsku ako ga smatraju herojem, njega koji je nas držao zatvorene. Neka je sram i Haški tribunal ako ga ne osudi za zločin", rekao je Alić za N1.

"Ja, kao čovek sa žice, osećaću se srećnim ako osude tog generala za zločin protiv čovečnosti, za zločin koji je mogao da se zaustavi i bojim se da će se desiti nekome u svetu ako ga ne osude. Zločince treba kazniti i ne treba gledati na veru. Treba da se nadamo boljem životu. Ratko Mladić je general koji je mogao sve da zaustavi", dodao je Alić.

Izvor: Youtube

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene tokom rata u BiH. Sudsko veće Haškog tribunala je utvrdilo da je Mladić (74) kriv za:


- genocid nad "nekoliko hiljada" muslimana iz Srebrenice;

- progon muslimana i Hrvata širom BiH

- terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95;

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.
Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim.
Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Sve vijesti