Presuda Mladiću: Šta kažu Banjalučani (VIDEO)

Autor:

Povodom prvostepene presude Ratku Mladiću pitali smo građane Banjaluke šta misle o odluci Haškog tribunala kojom je nekadašnji general Vojske RS osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

0
A- A A+

Evo šta su nam rekli...

Izvor: YouTube

Koje je vaše mišljenje o ovoj presudi?

Recite nam u komentarima...

....................

Sudsko veće Haškog tribunala osudilo je danas bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i ostale ratne zločine počinjene tokom rata u BiH.

Sudsko veće Haškog tribunala je utvrdilo da je Mladić (74) kriv za:

- genocid nad "nekoliko hiljada" muslimana iz Srebrenice;

- progon muslimana i Hrvata širom BiH;

- terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95;

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim.

Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Ratko Mladić je tokom čitanja presude udaljen iz sudnice zbog komentarisanja postupka i burnog negodovanja, uzvikijuću: "Laž, sve je to laž, lažeš, lažete, mamicu vam je***!".

Sve vijesti