Tri simptoma na koja treba da obratite pažnju

Autor:

Evo šta stopala mogu da otkriju o vašem opštem zdravstvenom stanju.

0
A- A A+

Ako isključimo rutinski pedikir, velike su šanse da stopalima ne posvećujete previše pažnje. A da li ste znali da stopala mnogo govore o vašem opštem zdravstvenom stanju? Ponekad, simptomi kojima ne pridajemo naročiti značaj mogu ukazivati na ozbiljnije probleme sa zdravljem.

"Ako primetite bilo kakvu promenu u stanju vaših stopala, generalno ne bi bilo loše da odete kod lekara", kaže dr Melisa Lokvud, podijatar (specijalista za deformitete i bolesti stopala) za Women's Health.

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

Gubitak osećaja u prstima

Da li vam se ikada desilo da izgubite osećaj u prstima? Ili da tokom zime izujete čizme i čarape i primetite da su vam prsti potpuno pobeleli (ili, još gore, počeli da modre)? Ako vam se to dešava, znajte da su to simptomi vaskularnih problema ili problema sa cirkulacijom, objašnjava dr Lokvud. To su često simptomi Rejnodovog sindroma, stanja koje izaziva utrnulost i "smrzavanje" određenih delova tela (najčešće šaka ili stopala) kad je spoljašnja temperatura nešto niža.

Ako vam je konstatovano ovo stanje, ili bilo koji problem u vezi sa cirkulacijom, onda nema razloga za brigu jer ste pod kontrolom lekara. Ali, ako nemate postavljenu dijagnozu, a primetite ove simptome, ne bi bilo loše da odete na pregled.

Ukoliko već znate da patite od Rejnodovog sindroma, važno je da preduzmete određene mere opreza ukoliko planirate da duže vreme provodite napolju tokom zime, ako idete na planinu ili slično. Dakle, vunene rukavice, vunene čarape, pošto vas ovo stanje izlaže povišenom riziku od promrzlina.

Trnci u stopalima

Ovo je jedan od "skrivenih" simptoma dijabetesa. "Često su podijatri prvi koji posumnjaju na nelečeni dijabetes", kaže dr Lokvud, "pacijenti dođu i kažu da im stopala trnu, ili da osećaju kao da im stopala 'gore'." Ono čega ljudi nisu svesni je da su to ponekad i simptomi periferne neuropatije (oštećenja nerava u ekstremitetima), a najčešći uzrok neuropatije je dijabetes, objašnjava dr Lokvud.

Krti, lomljivi nokti

Nokti na nogama takođe govore mnogo, recimo, ako su krti i lako se lome, mogu ukazivati na težu anemiju, kaže ona, ili na probleme sa štitastom žlezdom.

Kada treba da odete kod lekara

Ako primetite probleme koje nemate "oduvek", ne bi bilo loše da se posavetujete sa lekarom i uradite analize koje će isključiti ozbiljnije zdravstvene probleme.

Šta stopala otkrivaju o zdravlju

Sve vijesti