Haos na trci u Makau (VIDEO)

Autor:

Milionska šteta u GT3 kvalifikacijama i jedan izgubljen život na moto-trci

0
A- A A+

  "Gran pri Makao" je trka koja se održava od 1954. na ulicama ovog kineskog grada. Najpoznatija je po tome što je staza na nekim djelovima nevjerovatno uska, kao i zbog velikih brzina koje se postižu na dugim pravcima.

Ove dvije činjenice u kombinaciji znače da su ludački sudari vrlo česti.

Jedan od najpoznatijih incidenata se desio 1995. u trci "Formule 3", na kojoj su učestvovali i budući vozači "Formule 1" Jarno Truli, Ralf Šumaher i Pedro de la Rosa.

Izvor: YouTube

Dovoljno je bilo da je jedan vozač loše procijenio krivinu i da je završio u zaštitnom zidu. Iza njega se zatim stvorio potpuni haos jer su se ostale formule naslagale kao domine. Rezultat – više od pola takmičara nije završilo trku.

Slična stvar se desila proteklog vikenda u okviru prestižnog FIA GT svjetskog šampionata – i to u kvalifikacijama za trku. Jedan "mercedes AMG GT3" je proklizao u krivini završivši u zaštitnim gumama. Vozač iza njega je nekako uspio da ga nekako prođe, međutim već naredni takmičar nije mogao da vidi "prepreku" što je rezultovalo početkom haosa.

Haos počinje od 1:45:

Izvor: YouTube

A evo i snimka jednog gledaoca:

Izvor: YouTube

Samo četiri (od 20) vozača su uspjela da izbjegnu ovaj karambol. Još četiri vozača su uspjela da, na kraju, izvuku automobile u dovoljno dobrom stanju kako bi završili kvalifikacije.

Deblji kraj su izvukle sledeće skupocjene GT3 mašine: četiri "audija R8", po dva "BMW-a M6" i "poršea 911 R" i po jedan "ferari 488", "lamborgini hurakan", "mercedes AMG GT3" i "honda NSX".

Na svu sreću, nijedan vozač nije ozbiljnije povrijeđen.

Na žalost, u subotu na istoj stazi u moto-trci život je izgubio Danijel Hegarti, nakon što je njegov motor proklizao lansiravši nesrećnog motociklistu preko zaštitne ograde. Tridesetjednogodišnji Britanac je izdahnuo na putu ka bolnici.

Pogledajte trenutak izlijetanja (snimak je veoma potresan):

Izvor: YouTube

Sve vijesti