Najskuplje prodato umjetničko djelo na svijetu!

Autor:

Slika Leonarda Da Vinčija prodata na aukciji za nevjerovatnih 450 MILIONA dolara!

"Salvator Mundi" (Spasitelj svijeta), davno izgubljena slika Isusa Hrista Leonarda Da Vinčija iz oko 1500. godine prodata je u Njujorku za nevjerovatnih 450 miliona dolara, što je čini najskupljim umjetničkim djelom na svijetu.

Slika Isusa Hrista, koja je pripisana velikom umjetniku tek početkom ove decenije, naručena je za francuskog kralja Luja XII pre više od 500 godina a na aukciji kuće "Kristiz" (Cgristie's) u Njujorku prodata je za 400 miliona dolara, uz dodatnih 50 miliona u vidu premije za aukcijsku kuću, što je četiri i po puta više od ponuđene cijene (100 miliona).

"Kristiz" nije želio da otkrije ime novog vlasnika niti region iz kojeg dolazi. Za sliku se nadmetalo šestoro kupaca, a ponude su "skakale" za po 20-30 miliona, što je krajnje neuobičajeno. Njihovo nadigravanje trajalo je dvadesetak minuta.

Slika "Salvator Mundi" je najskuplje prodato umetničko djelo na svijetu, bilo privatnim putem bilo na aukciji. Dosadašnji rekorderi bili su Pikasove "Žene iz Alžira" (1955) prodate na aukciji za 179,4 miliona dolara i jedna slika Pola Gogena za koju se vjeruje da je u privatnom aranžmanu dostigla cifru od 300 miliona dolara."Kristiz" je sliku Hrista koji drži kristalnu kuglu u lijevoj ruci, dok desnom blagosilja, nazvao "najvećim otkrićem 20. vijeka". Sliku je prodavao ruski oligarh Dimitrij Ribolovljev (50), vlasnik fudbalskog kluba "Monako". On ju je kupio od francuskog dilera Iva Buvijea za 127 miliona dolara, a Buvije ju je nabavio na privatnoj prodaji u aukcijskoj kući "Sadebiz" (Sotheby's) 2013. za 50 miliona manje.

Prije toga "Salvator Mundi" je bio u vlasništu konzorcijuma dilera uključujći i Aleksandra Periša koji ju je nabacio za samo 10.000 dolara (!) na prodaji nekog američkog imanja 2005. Djelo je bilo preslikano nekoliko puta i  dugo je smatrano za kopiju.

Kada ju je Periš "očistio" i odnio ekspertima na provjeru, u likovnom svijetu je odjeknula bomba: potvrđeno je da je autor slike Leonardo da Vinči. Bila je to prva slika pripisana Leonardu još od 1909.

"Šanse da pronađete neku nepoznatu Leonardovu sliku manje su nego da otkrijete novu planetu", rekao je Loik Gozer, stručnjak iz "Kristiza".

Poslije dugotrajne restauracije, slika je prvi put otkrivena javnosti 2011. na izložbi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Hrist se pojavio u svom leonardovskom sjaju, sa eteričnim i nedokučivim izrazom, zbog čega je prozvan "muškom Mona Lizom". Umjetnik je na njemu koristio najmanje pet tankih slojeva glazure za dobijanje željene nijanse kože na Hristovom licu – istu tehniku koristio je i na Mona Lizi.

Alan Vintermjut, specijalista za slike starih majstora u "Kristizu" rekao je da nije ni sumnjao da će slika razbiti sve rekorde.

Izvor: YouTube

Tagovi:
Sve vijesti