Novim putem za sat i po do Podgorice

Autor:

Petnjičani će za tri godine, kada bude završen regionalni put Jezerine – Lubnice – Berane, stizati do Podgorice za sat i po, saopštio je premijer Duško Marković.

0
A- A A+

“Petnjica će biti povezana sa autoputem, povezana sa centralnim dijelom Crne Gore i, naravno, biti otvorena za svaku drugu vrstu komunikacije“, rekao je Marković tokom obilaska rekonstruisane dionice Berane – Petnjica regionalnog puta Berane – Trpezi – Kalače.

Kako je saopšteno iz Vlade, on je okupljenim građanima kazao da će već naredne godine biti započeti radovi na narednoj dionici, i da će Petnjičani za tri godine, kada bude završena prioritetna dionica autoputa, stizati za sat i po do Podgorice.

Marković je kazao da je zadovoljan „ozbiljnim pregalaštvom Direkcije za javne radove, Vlade, lokalne samouprave i građana Petnjice“, i istakao da se radi o kapitalnom infrastukturnom projektu koji je važan za taj kraj, ali i za cijelu Crnu Goru.

„Rekli smo da ćemo Petnjicu povezati sa Beranama modernom saobraćajnicom evropskog kvaliteta. Prilazeći ovom mjestu gdje smo sada zajedno, zaista sam se divio toj saobraćajnici i vjerujem da nema nikakve razilike od onih koje imamo priliku da vidimo u razvijenim zemljama Evrope“, saopštio je Marković.

On je čestitao Direkciji na posvećenosti, ozbiljnosti i dobrom razumijevanju poruka da ta dionica puta mora biti završena i u roku i na kvalitetan način, kompaniji Bemax i njenom menadžmentu za pregalaštvo, kvalitet i izvođenje radova u roku, kao i nadzornoj firmi Aslfalt beton.

Marković je istakao da je Vlada do sada za jedan kilometar i 600 metara rekostrukcije puta i dva kilometra nove dionice uložila u taj projekat oko tri 3,5 miliona eura.

“Mi ćemo već početkom iduće godine početi sa radovima na dionici od ovog mjesta do Berana, u dužini od 12 kilometara i 400 metara i uloženih sedam miliona eura”, poručio je Marković.

To, kako je kazao, svjedoči ne samo o njihovom opredjeljenju, nego i o njihovoj spremnosti da ono što je potreba ovdje i ono što su obećanja i riječi Vlade pretvore u konkretan rezultat.

Marković je saopštio da je Budžetom za ovu godinu planiran, ne samo nastavak radova na toj dionici, nego i izrada projekta i početak radova u idućoj godini na regionalnom putu Petnjica – Trpezi – Kalače – Rožaje, tako da će iduće godine početi radovi i na toj dionici.

„Ovo je naš zajednički uspjeh i obećavam vam da će Vlada zajedno sa lokalnom samoupravom i u godinama koje slijede uraditi sve da Petnjica bude kraj u kome će ostajati mladi ljudi, da bude prostor gdje će se dolaziti i ostajati“, poručio je Marković.

Kako je saopšteno iz Vlade, rekonstrukcija dionice, vrijedna oko 3,44 miliona eura, počela je u oktobru prošle, a završena u novembru ove godine.

„Premijer je, na zahtjev novinara da prokomentariše tvrdnje pojedinih predstavnika opozicije da su ovakve posjete dio predizborne kampanje, rekao da takve tvrdnje iznose dokoni ljudi, da su premijer i Vlada tamo gdje su potrebe građana i da život ne može stati zbog izbora“, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović zahvalio se na angažovanju resursa kako bi dionica od Petnjice do raskrsnice puta Berane –Rožaje bila završena u rekordnom roku.

„Raduje nas činjenica što smo imali izuzetno kvalitetnog izvođača, ali i značaj koji ova saobraćajnica ima za Petnjicu”, kazao je Agović.

To je, kako je rekao, snažna poruka Vlade da želi da pomogne razvoju te sredine.

“Pa ovaj put, pored suštinske, ima i simboličnu vrijednost da Vlada želi da poveže ovaj kraj sa centralnim djelom najboljom saobraćajnicom. Sve navedeno će biti novi generator razvoja opštine", dodao je Agović.

Direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača najavio je novih 12 kilometara puta prema Beranama, za šta će, kako je naveo, 4. decembra biti raspisan tender, a nakon izbora izvođača početkom proljeća početi izgradnja te dionice.

%MCEPASTEBIN%

Sve vijesti