Ozbiljna situacija! Sve se komplikuje...

Autor:

"Reč je o ozbiljnijoj izjavi nego što bilo ko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda", poručuje predsednik Vučić povodom stava koji je izneo Bakir Izetbegović.


Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, rekao je danas predsednik povodom izjave Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova i Metohije i ocenio da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posledice.

"Taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu", rekao je Vučić novinarima, a na relativizovanje težine Izetbegovićeve izjave uzvratio opaskom da bi on, da je rekao da treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Hagu.

Vučić smatra da je Izetbegovićev intervju kompleksan i da će imati dalekosežne političke i druge posledice, da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor, ali i da treba da nam bude jasno da treba sami pametno da radimo, jer nećemo imati podršku međunarodne zajednice.

Izvor: Tanjug

ŠTA JE "ZAPALILO" REGION

U juče objavljenom intervjuu za Dojče vele Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH. Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

"Reč je o ozbiljnijoj izjavi nego što bilo ko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda", rekao je srpski predsednik.

"Mnogo toga se promenilo nakon tog intervjua, i nije samo priča o tome da se nada priznanju Kosova... i to da se teritorijalni integritet BiH brani ratom a da Srbija treba da ga isporuči uz šoljicu kafe i ratluk... Reč je i o drugim delovima naše teritorije da se neko meša u naše unutrašnje odnose, a za to nema nikakav osnov", kazao je Vučić posle susreta za članovima Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu. 

"Tu ima mnogo kompleksnih stvari", rekao je predsednik i dodao da zato neće danas govoriti šta će biti odgovor Srbije već želi "da prođe nekoliko dana" .

Montgomeri: Opasna provokacija za Srbiju

Pogledajte ceo intervju Izetbegovića koji je izazvao pravu buru u regionu:

Izvor: youtube

Danas se povodom ove izjave oglasio i kabinet Izetbegovića sledećim navodima:

Izetbegović: Lažna vest, Tanjug izvrće činjenice

Vučić je još rekao da na račun Srbije može da izgovori ko šta hoće, šta im padne na pamet, zato, poručio je, i bole priče iz sveta o tome da sve strane treba da se smire.

Šta to znači, zapitao je, da se sve strane smire, kad on, kako je rekao, juče nije izgovorio ni reč na tu temu.

"Pitam se koje su to strane, nisam juče ništa rekao, koje su to strane", zapitao je i dodao da kad je reč o komentaru Saše Jankovića na Twitteru povodom izjave Izetbegovića, a gde on optužuje Vučića da opet izaziva problem da bi navodno rešavao, predsednik Srbije rekao je da ne može da komentariše one koji uvek idu protiv svoje države, "čak i kad nemaju nikakav razlog".

"Vučić pravi krizu, valjda zato što sam juče udisao vazduh", primetio je i naveo da će sednica Saveta za nacionalnu bezbednost tim povodom biti održana u četrvtak.

Zaključio je da u ovom slučaju moramo da donosimo najbolje odluke za svoju zemlju i narod, ali ne da budemo dvolični tako što štitimo sebe, a zalažemo se za secesiju u drugim državama.

Na pitanje da li neko iz međunarodne zajednice stoji iza Izetbegovićevog stava, rekao je da to ne zna, ali da može da garantuje da "naša suza neće naići ni na tugu, ni na plač, ni na razumevanje međunarodne zajednice".

Sve vijesti