Sveti Vrači:Molite za zdravlje i ne bojte se groma

Autor:

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Svetog Kozmu i Damjana, odnosno slavu poznatu kao Vrači. Braća su bila ljekari i čudotvorci.

0
A- A A+

Praznik svetih vrača Kozme i Damjana obilježava se danas u hramovima Srpske pravoslavne crkve, pravoslavnim domovima i mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i ljekare slave kao zaštitnike svoje profesije.

Sveti vrači obilježavaju se sa uvjerenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cijele godine.

Sveci sa kovčežićima

Svetitelji Kozma i Damjan predstavljeni su na ikonama i freskama u srednjovjekovnoj odeždi, sa kovčežićima u kojima su nosili ljekove, a jedna od najpoznatijih fresaka sa likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj Patrijaršiji.

Bolesnici se zavjetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji vjerovanje da je na ovaj praznik dobro raditi teške fizičke poslove ali i da se bez prijeke potrebe ne izlazi iz kuće.

Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

Sveti Vrači se obilježavaju uvijek 1. novembra po kalendaru SPC (14. novembra po Gregorijanskom kalendaru), a praznik nije upisan crvenim slovom i nije obavezan post.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i liječili ne tražeći za uzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi" pa su u narodu poznati kao "sveti bezsrebrenici".

"Sveti Kozma i Damjan, braća po tijelu, rodom iz Azije, sijali su dobrim djelima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i tijelima liječeći svaku slabost i svaku nemoć", zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je "Kozma ljuto zamjerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izliječili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata".

Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi Srpska pravoslavna crkva molitveno slavi dva puta - 14. novembra po novom kalendaru, kada je umro Damjan, ali i 14. jula (po novom) kada je umro Kozma.

Tagovi:
Sve vijesti