Putin oprostio Erdoganu: Obnovljene veze s Turskom

Autor:

Odnosi između Moskve i Ankare mogu se smatrati u potpunosti obnovljenim, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju.

0
A- A A+
putin,erdogan Foto: AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

Putin je to izjavio na početku radnog sastanka sa Erdoganom, koji su dva lidera dogovorila tokom Putinove posete Turskoj, prenosi Tas s.

Ruski predsednik je istakao da Moskva i Ankara nastavljaju blisku saradnju na skoro svim poljima, uključujući bezbednosnu sferu i napore u cilju rešavanja sirijske krize.

Putin je naveo i da je bilateralna trgovinska razmena porasla za 38 odsto u prvih devet meseci ove godine.

Erdogan je na sastanku s Putinom rekao da su, sa početkom normalizacije odnosa između dve zemlje, česti sastanci lidera dali podstrek bilateralnim odnosima.

"Turski pilot sam odlučio da obori ruski Su-24"

"Naši bilateralni odnosi, kao i saradnja u rešavanju regionalnih pitanja, pružaju nam mogućnost da zajedno gledamo u budućnost", istakao je turski predsednik.

Prema njegovim rečima, tursko-ruska politička, vojna, trgovinska i kulturna saradnja jača iz dana u dan.

Erdogan je, takođe, informisao Putina o svojim planovima da, posle Sočija, poseti Kuvajt i Katar, navodi ruska agencija.

Putin hvali Trampa: Civilizovan i obrazovan čovek

Odnosi dve zemlje bili su zategnuti zbog različitih interesa u vezi rata režimskih snaga, pobunjenika i islamskih terorista u Siriji, a praktično su zaleđeni 2015. godine, kada je Turska oborila ruski avion koji je, navodno, prešao tursko-sirijsku granicu.

Sve vijesti