Izostanak opozicije ne utiče na rad Radne grupe

Autor:

Članovi Radne grupe za primjenu izbornih preporuka OEBS-a svjesni su kapaciteta i izostanak opozicije ne utiče na rad tog skupštinskog tijela, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista, Miodrag Vuković.

0
A- A A+

  “Šta bi oni to mogli reći kada su izborni zakoni u pitanju osim novi izbori, suspenzija prava i tako dalje. Namještanje izbornog zakonodavstva do onog nivoa vlastite političke sebičnosti i potrebe koja će im garantovati, ma sa kojim stepenom realnosti, da će dobiti te izbore”, rekao je Vuković agenciji MINA.

On je ukazao da je Radna grupa formirana od ljudi koji korektno obavljaju svoje političe i radne dužnosti, u optimalno mogućem formatu imajući u vidu činjenicu da opozicija nije u parlamentu.

“Imajući u vidu te činjenice mislim da je rad korektan, ozbiljan, organizovan, visoko profesionalan, metodologija primjerena obavezi. Posao je zahtjevan, nije težak jer u Radnoj grupi postoji visok stepen saglasnosti oko toga kako treba pravno oblikovati te sugestije”, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, dobar je metod što je Radna grupa korpus preporuka odmah adresirala institucijama izbornog procesa da kažu svoje mišljenje i održala javne konsultacije.

Vuković je kazao da je svjestan da legitimni sastav parlamenta, kroz legalne zakonom predviđene procedure, u sitauaciji kada u radu učestvuju 42 poslanika, ima apsolutnu ustavnu i zakonsku utemeljenost za sve odluke Radne grupe.

“Svjesni smo šta možemo uraditi sa 42 poslanika. Možemo promijeniti i dograditi nešto u Zakonu o biračkim spiskovima, u Zakonu o finansiranju stranaka, Zakon o izboru odbornika i poslanika možemo predložiti i konstatovati da nemao većinu jer za to trebaju dvije trećine”, objasnio je Vuković.

Na pitanje da li očekuje da će opozicija doći na sjednice Radne grupe, Vuković je rekao da treba biti u njihovoj koži, sa njihovim mentalnim i političkim sklopom.

“Uđu u parlament – izađu iz parlamenta, vode dijalog u parlamentu a onda sa ulice, okupljaju se da bi se dogovorili da se ponovo okupe. Da ima zrno političkog razuma oni bi krenuli tragom poruke koju su sami izrekli – da bojkot nije najbolji način političke komunikacije i da se pokazao se kao kontraproduktivno političko sredstvo", istakao je on.

Vuković je naglasio da opoziciju niko nije izbacio iz parlamenta.

“Sami su izašli pa sami i nek se vrate. Širom su otvorena vrata, naša ruka je i dalje pružena a njihovu stisnutu pesnicu ne možemo mi otvarati”, poručio je on.

Vuković je rekao da očekuje da se opozicija vrati i učestvuje u radu parlamenta, a da li će to uraditi ne zna.

“Što se mene tiče i poimanja politika i demokratije svi vozovi su prošli kada su oni u pitanju. Kako će izaći iz ovoga blata u koji su upali nisam siguran”, kazao je Vuković.

Upitan zašto radna grupa ne radi na primjeni preporuka koje se odnose na predsjedničke izbore 2013. godine, Vuković je pojasnio da rade po preporukama sadržanim u izvještaju koji je OEBS uvojio oko parlamentarnih izbora.

“Mi smo dobili tačno određena mandate, preporuke i izvještaji posle parlamentarnih izbora, ništa drugo. Predjsendičkih izbora – ne”, istakao je on.

Vuković je pozvao opoziciju da pomogne Radnoj grupi da taj mandate bude širi i da se onda bave svim aspektima izbornog zakonodavstva.

“U ovom trenutku radimo samo ono što je OEBS prdložio i u kapacitetu koliko to može da ima prohodnost u sadašnjema sazivu parlamenta”, zaključio je Vuković.

Tagovi:
Sve vijesti