Nikšićanin zbog nepravde počeo štrajk glađu

Autor:

Osuđenik štrajkuje glađu zbog nepravde, uprava mu ugrožava bezbjednost i sigurnost

0
A- A A+

  Nikšićanka Žana Janjić tvrdi da je njenom suprugu, osuđeniku Darku Janjiću život ugrožen štrajkom glađu, na koji se odlučio zbog navodno nepravedne kazne usamljenjem koja mu je izrečena u utorak.

Iz uprave ZIKS-a negirali su njene navode, tvrdeći da Janjići pokušavaju da izvrše medijski pritisak na njih, kako bi osuđenik izbjegao izdržavanje disciplinske mjere, prenose Vijesti.

Žana Janjić rekla je da je zatvorenik disciplinski sankcionisan nakon što je u sobi u kojoj boravi sa drugim osuđenicima pronađen telefon, koji nije njegov, a upravu ZIKS-a optužila je i da njenog supruga nijesu smjestili u zatvorski stacionar nakon operacije koja mu je izvršena tokom izdržavanja kazne.

“Telefon je pronađen na Darkovom krevetu, ali je drugi zatvorenik priznao da je njegov. To niko nije uzeo u obzir, već su Darka kaznili sa sedam dana usamljenja, a on zbog spleta crijeva ne smije biti u samici... Nijesu ni postupili u skladu sa preporukom ljekara koji ga je operisao - da ga nakon otpusta iz zdravstvene ustanove smjeste u zatvorsku bolnicu”.

Kako pišu Vijesti,  Žana Janjić tvrdi da njen suprug od utorka, kada je i poslat u samicu - ne uzima hranu.

Iz ZIKS-a tvrde da se Janjić 27. avgusta obratio Sektoru za zdravstvenu zaštitu zbog bolova u stomaku i da je nakon terapije upućen u KC, a da je dan kasnije operisan.

Iz bolnice je otpušten 7. septembra, a nakon ispitivanja ličnosti i procjene rizika, smještan u Zatvorenom odjeljenju. Pojasnili su da mu je zatvorski ljekar 19. septembra predložio smještaj u stacionar.

"Međutim, nije postupljeno u skladu sa prijedlogom ljekara iz razloga što je utvrđeno da bi na taj način potencijalno mogla biti ugorožena njegova bezbjednost. Naime, prema operativnim saznanjima i informacijama službenika Odsjeka obezbjeđenja, zatvorenik D. J. je u sukobu sa jednim zatvorenikom koji je ranije smješten u stacionarnu sobu, kao i sa određenim zatvorenicima smještenim u Poluotvorenom odjeljenju na prizemlju. Potrebno je istaći i da se stacionarna soba nalazi u Poluotvorenom odjeljenju u prizemlju Zatvora za kratke kazne. Osim što je namijenjena za smještaj zatvorenika sa zdravstvenim problemima, ne razlikuje se od ostalih soba za smještaj zatvorenika i nije opremljena posebnim medicinskim aparatima ili pomagalima”, pojasnili su iz ZIKS-a.

Tvrde da je Janjić smješten u sobi na prizemlju Zatvorenog odjeljenja i da činjenica da nije smješten u stacionarnoj sobi ni na koji način nije od uticaja na sprovođenje propisanog zdravstvenog tretmana, te da mu je u skladu sa preporukom ljekara omoguceno da svakodnevno šeta po dva sata.

U odgovoru Vijestima istakli su da je Janjić, od kada se nalazi u samici, pod konstantnim video-nadzorom i da ga svakodnevno pregleda zatvorski ljekar, te da je stabilnog zdravstvenog stanja.
Dodali su da glađu štrajkuje od 10. novembra.

Sve vijesti