Analitičari: Ne očekivati priznanje od Lavrova

Autor:

Američki analitičar Danijel Server izjavio da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je rekao da proces koji se vodi protiv lidera DF-a ima karakter "političke narudžbine", ne govori istinu, prenosi Pobjeda.

1
A- A A+

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da proces koji se vodi protiv lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića ima karakter „političke narudžbine“, čiji je cilj diskreditacija opozicione energije u zemlji, kao i da se podrije povjerenje Crnogoraca prema Rusiji.

Lavrov je to, kako su saopštili iz DF-a, kazao u ruskoj Dumi odgovarajući na pitanje predsjedniku partije „Rodina“ Alekseju Žuravljovu.

“Sudski proces povodom tzv. „pokušaja državnog prevrata” od 16. oktobra 2016. u Crnoj Gori, za čije se učesnike smatraju lideri crnogorske opozicije A. Mandić i M. Knežević, a takođe i ruski građani E. Šišmakov i V. Popov, ima jasan karakter „političke narudžbine“, čiji je cilj diskreditacija opozicione energije u zemlji, te da se podrije povjerenje Crnogoraca prema Rusiji”, piše u odgovoru Lavrova.

Prema postojećim informacijama, građani Rusije E. Šišmakov i V Popov u Crnoj Gori, ili u bilo kojim drugim zemljama, nijesu se zadržavali. U slučaju dobijanja od njih, ili od zvaničnih predstavnika, odgovarajućih obraćanja, Ministarstvo inostranih djela Rusije spremno je da ostvari svu neophodnu saradnju u zaštiti zakonitih prava i interesa ruskih građana , dodaje se u odgovoru.

Pobjeda je 13. oktobra objavila pismo Zuravljova, koji je zatražio od Lavrova informaciju što Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije radi na zaštiti ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova koji su optuženi za pokušaj puča u Crnoj Gori.

Komentarišući nastup ruskog šefa diplomatije u Dumi, američki analitičar Danijel Server kaže za Pobjedu „da gospodin Lavrov ne govori istinu”.

“Prsti Moskve su svuda po ovom slučaju i u drugim akcijama koje su preuzeli kako Crna Gora ne bi ušla u NATO. U stvari, ko više vjeruje njegovim rječima”, zapitao se Server za Pobjedu.

Za političkog analitičara Dušana Janjića reakcija Lavrova je očekivana.

“Moskva neće i ne bi bilo pametno da prizna svoju direktnu umiješanost. Ne iznenađuje što Lavrov to demantuje, jer da je nekim slučajem priznao, to bi imalo nesagledivo loše posljedice i po ugled Rusije i to ne samo opšti nego i institucionalno”, kazao je Janjić za Pobjedu.

Državljanin Crne Gore Ananije Nikić koji je osumnjičen za pokušaj državnog udara 16. oktobra prošle godine, dobio je politički azil u Rusiji, navodi Interfaks pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Komentarišući slučaj Ananija Nikića, Janjić kaže da je jasno da Moskva ne želi da se Nikić suoči sa crnogorskim istražiteljima, jer bi mogao otkriti šta je sve pripremano za 16. oktobar kako bi nasilno preuzeli vlast i zauzeli Skupštinu.

Sve vijesti