Kako da uklonite pesticide sa voća i povrća

Autor:

Činjenica je da su voće i povrće koje kupujemo u prodavnicama prskani raznim pesticidima, ali postoji jednostavan način da ih se riješite.

1
A- A A+
jabuka, jabuke, voće Foto: MONDO/Dragana Todorović

Svi peremo voće i povrće prije nego što ga pojedemo, ali voda ipak ne može da ispere sve pesticide. Ali, da biste ih se u potpunosti oslobodili, potrebno je da u posudu sa vodom dodate sodu bikarbonu, a zatim namirnice ostavite u toj mešavini oko 15 minuta. Na taj način se ispiraju dva često primjenjivana pesticida, pokazala je studija.

Neka ranija istraživanja su pokazala da soda bikarbona razbija pesticide zahvaljujući visoko-alkalnoj pH vrijednosti, zbog čega se štetne hemikalije razbijaju na bezopasne molekule.

"Sve više nas brinu potencijalno štetni pesticidi, pa je zato poželjno smanjiti šanse da ih unesemo u organizam", kaže autorka istraživanja dr Lili Hi sa Univerziteta u Masačusetsu.

Inače, prilikom istraživanja su mješavinom vode i sode bikarbone tretirane jabuke, a elektronskim mapiranjem je utvrđeno da je uklonjeno 96 odsto pesticida sa kore i iz unutrašnjosti voća.

Pesticid tiabendazol se smatra posebno problematičnim jer se pokazalo da prodire u unutrašnjost voća, a ispostavilo se da je soda bikarbona najefikasniji način da se ta hemikalija izbaci.

Tagovi:
Sve vijesti