ANKETA: Gdje prave najbolji sladoled u Crnoj Gori?

Autor:

Seriju „gurmanskih“ i „sladokusačkih“ anketa ovog petka nastavljamo traganjem za mjestom na kojem se, po vašem mišljenju, pravi i uživa u najboljem sladoledu u Crnoj Gori.

ANKETA: Gdje prave najbolji sladoled u Crnoj Gori? Foto: MONDO

Pojedini istorijski izvori navode da je omiljena poslastica rimskog imperatora Neron bila mješavina leda i voćnih sokova. Iako bi Neronova poslastica mogla da se okarakteriše kao preteča voćnog sladoleda, kao postojbina ove poslastice tretira se Kina a kao odgovorna osoba za to što je sladoled stigao u Evropu “okrivljen” je Marko Polo koji je prvi recept ove poslastice donio u Veneciju.

 Legednarni putopisac i mletački trgovac recept je dobio od slastičara na ulicama Pekinga koji su na kolicima prodavali poslastice od smrznutog mlijeka.  U svom je putopisu "Milion" on je opisao poslasticu nalik na današnji sladoled koja se posluživala na dvoru Kublaj-kana.


Kao tvorac recepta mliječnog sladoleda tretira se kineski kralj Tang od Shanga koji je osmislio poslasticu od leda i mlijeka. Recept sladoleda koji je dobio od pekinšikih prodavaca Marko Polo je donio u Veneciju 1295. godine.

Postoji i verzija po kojoj su recept pravog sladoleda u Evropu donijeli Arapi tokom svoje vladavine Sicilijom… Koja god da je verzija o pionirima sladoledarstva tačna, činjenica je da je ova sladoled danas možda najomiljenija poslastica na svijetu imajući u vidu da se u njemu uživa gotovo na svim destinacijama na planeti.

U Crnoj Gori gotovo da je nezamislivo da restoran, kafeterija i naravno slastičara nemaju makar uljetnjim mjesecima u ponudi ovu ledenu poslasticu.

Neke ugostiteljske radnje, poput Mocarta i Branke u Budvi, Martine ili Helene iz Bara, petrovačkog Paninija, Do-Do-a u Herceg Novom i Igalu, Fontane u Nikšiću, Forze u Kotoru ili Slatke magije zbog koje mnogi idu u trgovački mol Delta u Podgorici… postale su poznate u regionu i sinonimi za dobar zanatski sladoled u svojim gradovima.

FOTOGALERIJA U potrazi za mjestom na kojem se uživa u najboljem sladoledu u Crnoj Gori mi ćemo ponuditi nekoliko po ovoj poslastici nadaleko poznatih galaterija i poslastičarnica, a na vama je da nas, ukoliko smo zaboravili na neki ugostiteljski objekat koji nudi savršeni sladoled, podsjetite u komentarima.

Sad je red za glasanje:


Sve vijesti