Ne stavljajte dezodorans prije vježbanja

Autor:

Evo šta se dešava ako prije nego što uđete u teretanu stavite antiperspirant.

0
A- A A+

Vrlo često, svlačionice u teretani su nalik na bojno polje. Vazduh je ispunjen mirisnim notama - od onih iz dezodoranasa, do onih... telesnih. Ili, onih koje dopiru iz patika posle treninga, peškira natopljenih znojem i tako...

Ali, iako je sve to prilično gadno, naravno, ne odustajete od vježbanja jer je to dobro za vas i tako... Uđete, počnete da se presvlačite i ruka vam sama pođe ka dezodoransu, kao da će vas to zaštititi od miomirisa koji se šire oko vas.

Oznojićete se vježbajući? Pa šta. Zato i idete da vježbate.

Ako se "zalijete" antiperspirantom pre nego što uključite traku za trčanje, sabotirate prirodni proces, a sabotirate i sopstveni napredak.

Teretana je mesto na kojem nema potrebe da se opterećujete znojenjem. Mjesto na kojem je predviđeno da se znojite do mile volje, zapravo.

Znoj je dobar, on je signal da vam tijelo dobro radi i da vježbate kako treba. Koža je naš najveći organ i znojenjem se sprečava pregrijavanje tijela, zato nije baš pametno da pokušavate to da spriječite.

Ima tu i još jedna interesantna stvar, što ste u boljoj formi, to ćete pre početi da se znojite dok vežbate i to će intenzivnije to znojenje biti, jer kako se "dovodimo u red", naš sistem za termoregulaciju počinje sve bolje da radi.

Dakle, kad dođe dan kada ćete početi da se znojite onog trena kad vam se puls malo ubrza, radujte se! To je siguran znak da ste u sjajnoj formi!

Pogledajte MONDO fitnes izazov br. 2! (VIDEO)

Pa zašto bismo onda stavljali dezodorans koji je napravljen tako da spreči da se to dešava? Zašto svjesno i namjerno blokiramo rad znojnih žlezda hemikalijama, kad u teretanu odlazimo upravo da bismo sagoreli masne naslage koje "izlaze" iz tela kao CO2 i znoj?!

Nema baš mnogo smisla, složićete se.

Ako ste zabrinuti zbog neprijatnih mirisa - nema razloga.

“Veskov sklek” prvi MONDO fitnes izazov! (VIDEO)

Između trenutka kad počnete da se znojite i trenutka kad ćete početi da smrdite, imate bar dva sata fore na raspolaganju - svjež znoj nema miris.

Znojenje je ono zbog čega vježbate.

Znojenje je "na kraju igre" svakog dobrog treninga, bez obzira na to da li radite kardio ili vježbe snage.

Znojenje znači da je trening bio dobar, da sagorijevate masti i gradite mišiće.

A nanošenje dezodoransa prije treninga upravo je postalo potpuno besmisleno, zar ne?

Izvor: YouTube

Tagovi:
Sve vijesti

Mondo izdvojeno