Volite golišave fotke? Koristite ovu aplikaciju!

Ne dozvolite da se posle kajete…

Volite golišave fotke? Koristite ovu aplikaciju! Foto: Promo / Nude

Nude (Golotinja, slobodan prevod) je prva aplikacija koja koristi vještačku inteligenciju kako bi sakrila sve vaše golišave ili škakljive slike. Golišave fotografije nikad nisu bile popularnije, a činjenica je da nikad nije bilo lakše dijeliti ih. Ipak, kad se radi o zaštiti ovakvih stvari i privatnosti uopšte, tehnologija nam nije bila, iz razno raznih razloga, prijatelj.

Neke od poznatih ličnosti, koje su pretrpjele sramotno hakovanje tokom 2014. godine, vjerovatno nisu imale namjeru da se njihove golišave fotke nađu pred očima javnosti. Jednostavno, Google, Apple ili neki drugi „klaud“ povukao je slike, koje su one možda ubrzo nakon fotografisanja izbrisale, a ostatak priče znate - ili ne znate? Pročitajte ovdje, svakako!

Možda se i nekima od vas desilo da u „klaudu“ pronađete neku svoju golišavu sliku, za koju ste odavno mislili da je izbrisana?!

„Na TechCrunch konferenciji svi su bili u fazonu - ma, jok, kakva crna golotinja, nemam to ja, ali bih volio da saznam više o Nude aplikaciji!“

Džesika i Čen, Nude aplikacija

Dva mlada kreativca, koji su tek punoljetni po američkom zakonu, napravila su Nude aplikaciju, koja će sakriti sve te škakljive slike, koje možda i ne znate da još uvijek imate. Aplikacija, koristeći mašinsko učenje i vještačku inteligenciju pretražuje dostupne resurse telefona, „klaud“ prostore, pronalazi golišave fotke, zatamnjuje ih i premješta u „Private vault“ odjeljak, koji je moguće vidjeti samo u posebnim uslovima - uz autentifikaciju jedim ili u više koraka. Dobra stvar je što i kamera, nakon instalacije Nude aplikacije prepoznaje golotinju, pa slike i video koji ih sadrži automatski ide u privatan odjeljak aplikacije.

Gole fotke, Golišave fotke, Nude, Golotinja Foto: Promo / Nude

Svaki put kad aplikacija pronađe osjetljiv sadržaj i prebaci ga u „Private vault“ korisnik o tome biva obaviješten notifikacijom, nakon čega se sadržaj može obrisati s originalnog mjesta, ako korisnik tako poželi. Prema testu TheVerge ekipe aplikacija nije savršena, pa će sakriti ili makar pokušati da sakrije go muški torzo (oh, koliko je to danas popularno, zar, ne?!), ali će se, kako autori kažu „muške bradavice uskoro smatrati OK golotinjom, osim ukoliko to vlasnik ne bude želio drugačije“).

Nude aplikacija dostupna je za Android i iPhone, i to za iOS 11, koji ima ugrađene napredne filtere za privatnost korisnika. Ukoliko imate kompatibilan telefon (klikom na link ćete saznati upravo to) već sad imate mogućnost da koristite Nude, koja nikad neće poslati vaše slike ni na svoj, ali ni na servere drugih kompanija, tvrde njeni tvorci.

Savet plus: Nude je idealna aplikacija za čuvanje slika sa osjetljivim informacijama - pasoša, lične karte, prevoznih karata i slično.

Tagovi:
Sve vijesti