Daković preuzeo dužnost načelnika Generalštaba

Autor:

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović danas je predao zastavu Vojske Crne Gore brigadnom generalu Iliji Dakoviću, čime je zvanično preuzeo dužnost načelnika Generalštaba od general-pukovnika Ljubiše Jokića.

0
A- A A+

  Svečanost je održana u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

„Želim Vam da budete prvi među jednakima, da Vas prati sreća, odlučnost u donošenju odluka i hrabrost u komandovanju“, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković obraćajući se Dakoviću.

Bošković je, obraćajući se Jokiću, rekao da su njegovo znanje, mudrost i hrabrost bili ono što je nedostajalo u ključnom momentu finalne faze učlanjenja Crne Gore u NATO i neposredno nakon punopravnog članstva.

"Ali, 5. jun je stvorio nove zadatke i nove obaveze za Vojsku i državu, što radikalno mijenja ulogu i formaciju Vojske Crne Gore, za šta je potrebna nova energija mlađih oficira“, kazao je Bošković.

Bošković je naglasio da se kvalitetno radilo na edukaciji, što je stvorilo cijelu plejadu novih, mladih oficira, dovoljno sposobnih i iskusnih da "preuzmu mač" od genenerala Jokića, među kojima je i brigadni general Daković.

„Pred nama su novi razvoj i novo dokazivanje Vojske Crne Gore, što je osnovna i ključna misija novog načelnika Vojske Crne Gore“, zaključio je ministar.

V.d. načelnika Generalštaba, general Daković je kazao da mu nova dužnost predstavlja izuzetnu čast.

„Riječ je o obavezi prema onima koji su tu uniformu nosili prije nas, a koji su kroz istoriju ostavili u amanet da u našem vremenu, u skladu sa najvišim principima humanosti, promovišemo Crnu Goru i njene vrijednosti", kazao je on.

Prema riječima Dakovića, "to je obaveza prema onima koji će tu uniformu od nas naslijediti, da im budemo uzor, kao što su i nama naši preci bili".

"Jer, mi smo prolazni, a Crna Gora i njena Vojska trajaće vječno“, naglasio je Daković.

On je istakao da od pripadnika Vojske Crne Gore zahtijevati maksimalnu posvećenost, predanost, entuzijazam, inicijativu, rad i disciplinu, „osobine koje su osnovni uslov za časno nošenje naše uniforme“.

„Očekujem od vas da budete još bolji, vještiji, obučeniji, osposobljeniji, kako bismo zajednički mogli da i dalje sačuvamo ugled vojnika i mjesto koje mu u društvu pripada,“ kazao je Daković, obraćajući se postrojenim jedinicama Vojske.

General Jokić je istakao da se nakon 36 godina aktivne vojne službe osjeća potpuno ostvarenim.

„U toku prethodnih devet mjeseci koliko sam proveo na ovoj dužnosti, crnogorska zastava, nakon Ist Rivera, zavijorila se i u Briselu, pri čemu je Vojska Crne Gore pružila značajan doprinos državnim interesima, izvršavajući sve povjerene zadatke na profesionalan način“, kazao je on.

Jokić se zahvalio svima koji su uticali da njegov vojnički put ima sve ono što ga čini srećnim i ostvarenim, kao i na ukazanom povjerenju da bude „prvi vojnik Crne Gore“.

Svom nasljedniku je poručio da mu ostavlja sistem koji mora nastaviti putem unapređenja svojih kapaciteta, uz uvjerenje da će novi načelnik, sa kolegama i saradnicima, uspjeti da realizuje sve što se od njih očekuje.

%MCEPASTEBIN%

Tagovi:
Sve vijesti