VRIŠTALICA: PUKLA PLUĆA od vriske na koncertu

Autor:

Lekari Medicinskog centra Univerziteta u Teksasu objavili su u Žurnalu urgentne medicine članak o veoma neobičnom slučaju tinejdžerke kojoj su pukla pluća. Uzrok je do sada nezabeležen u medicinskoj praksi.

0
A- A A+

Devojčica, obožavateljka dečije muzičke pop grupe One Direction, toliko je vrištala na njihovom nastupu da je doživela pneumotoraks, poznat i kao pucanje pluća, otkrili su lekari.

Neimenovana šesnaestogodišnjakinja iz Teksasa gušila se dan posle koncerta i hitno je prebačena u urgentni centar, piše britanski tabloid "Daily Mail".

Doktori su obavili testove i otkrili da su joj pluća stradala jer je vrištanja i glasnog pevanja pesama njene omiljene grupe.

Uhapšen član boj benda zbog nasilja

Lekari su šaljivo predložili da bi "jako vrištanje na pop koncertima" trebalo da bude uvršteno u faktore rizika za simptome pneumotoraksa.

Devojčica ranije nije patila od disajnih problema, ali se odjednom borila za dah čim se koncert završio.

Pošto joj se stanje nije popravilo ni sledećeg jutra, njeni zabrinuti roditelji su je hitno odvezli u bolnicu.

Lekari nisu primetili ništa neobično dok prstima nisu pritisnuli devojčicin vrat i grudi, kada su čuli zvuk koji im je ukazao na pneumotoraks.

Rendgenski snimci su doveli do još dve dijagnoze - pneumomediastinum i pneumoretrofaringeum.

Šutnuo je u glavu: Nikad nisam bila srećnija

"Kombinacija sve tri dijagnoze tek bi trebalo da bude opisana u medicinskoj literaturi", naveli su doktori.

Devojčica je sledećeg dana puštena kući i brzo se oporavila, a u bolnici je dobila kiseonik.

U medicini su kao uzroci spontanog pneumotoraksa navedeni dizanje tegova, ronjenje i let vojnim avionima, ali se pevanje samo jednom pojavilo u literaturi.

Blogerka šutnula pevača

"Ovaj slučaj sugeriše da bi jako vrištanje iz sve snage tokom pop koncerata trebalo da bude dodato na listu", naveli su lekari iz Teksasa.

Grupu One Direction obožavaju uglavnom devojčice i komercijalno je veoma uspešna.

Izvor: youtube

Sve vijesti