Mijo za MONDO: O plasmanu, istoriji, Džong Unu...

Autor:

Miodrag Radulović odveo Liban na prvenstvo Azije prvi put u istoriji, nada se dobrim rezultatima na šampionatu 2019, a trenutno je presrećan što narod Libana uživa. Pričao je i o svojoj Crnoj Gori i Kim Džong Unu.

Mijo za MONDO: O plasmanu, istoriji, Džong Unu... Foto: MONDO

Gdje god je bio trener, radio je pošteno, dostojanstveno, davao je cijelog sebe u posao... I to je donosilo rezultate. I naravno usavršavao se iz dana u dan!

Kao pomoćnik Nikole Rakojevića je postavio temelje jake Zete od 2000. do 2003. godine, kao trener u stručnom štabu Vladimira Petrovića radovao se drugom mjestu mlade selekcije Srbije i Crne Gore na Evropskom prvenstvu 2004, te učešću na Olimpijskim igrama u Atini te iste godine.

Kada je počeo da radi samostalno, bio je spreman za nove iskorake - kao selektor omladinske selekcije Crne Gore ispisao je uspjeh tako što je prvi put odveo omladince u elitnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, kao šef stručnog štaba uzbekistanskog Pakhtakora stigao je do 1/8 finala Azijske Lige šampiona, a kao trener podgoričke Budućnosti osvojio je titulu u sezoni 2011/2012. poslije četiri duge sušne godine.

To vam je ukratko Miodrag Mijo Radulović!

ISTORIJA: Crnogorac odveo Liban na prvenstvo Azije

Mijo Radulović Foto: MONDO

Podgoričanin koji je ušao u istoriju fudbalske reprezentacije Libana i koji je ostvario vjerovatno najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri - Mijo je odveo Liban na prvenstvo Azije dva kola prije kraja kvalifikacija, a za popularne “četinari“ to je istorijski plasman, pošto su Azijski šampionat igrali samo 2000. godine kao domaćini.

Veličanstven je osjećaj poslije plasmana. Liban se prvi put plasirao kroz kvalifikacije na neko takmičenje, a srećan sam i ponosan na činjenicu da ih je na to prvenstvo odveo Crnogorac“, rekao je za MONDO poslije (ne)prospavane noći, 49-godišnji Radulović.

Bivši strateg plavih zna kako je učestvovati na velikim takmičenjima (Evropsko prvenstvo za mlade, Azijska LŠ, Olimpijske igre), ali narod Libana praktično ne zna.

Narodu u Libanu ovaj rezultat puno znači. Liban je zemlja sa puno istorijskog nasleđa. Liban na ovim prostorima je vodeći u kulturi, muzici, umjetnosti, modi, a sada se konačno pojavljuje na fudbalskog mapi. Libanski narod zna šta znači plasman na prvenstvo kontinenta za promociju države. Slavilo se sinoć, slavi se i danas, slaviće se i večeras vjerovatno“, jasan je čovjek koji je radio još u Borcu iz Čačka, Boavisti, Dinamu iz Moskve (pomoćnik), te u omladinskoj selekciji Srbije i Crne Gore, Kazmi, Atirauu i Al Džahrin (šef stručnog štaba).

Azijsko prvenstvo kuca na vrata, igra se 2019. godine u Ujedinjenim Arapskim emiratima, a Liban ima da odigra još dvije utakmice u kvalifikacijama protiv Hong Konga i Malezije. Naravno, biće tu i prijateljskih okršaja.

Sam plasman na prvenstvo je veliki uspjeh, ali nećemo na to takmičenje da idemo kao turisti. Pripremićemo se još bolje. Selektirao sam mlad i perspektivan tim, a očekujem da ti momci zenit dosegnu na prvenstvu Azije. Naravno, tokom iduće godine ću napraviti dodatnu selekciju“, rekao je selektor “četinara“, koji na posljednjih 11 utakmica ne zna za poraz (četiri trijumfa, sedam remija).

Mijo je sa Libanom ispisao istoriju na najljepši mogući način. Plasman na prvenstvo kontinenta je izboren sjajnom pobjedom nad Sjevernom Korejom od 5:0 u Bejrutu. Veliki vođa komunističke države, Kim Džong Un, sigurno neće biti zadovoljan. Možda je Radulović naljutio Una? Internet je već preplavljen fotografijom kako veliki vođa navodno plače nakon velikog poraza.

“(Smijeh). Mislim da mu neće biti prijatno, jer je veliki poštovalac sporta. Tokom boravka u Sjevernoj Koreji prije mjesec dana, saznao sam da je poslije jednog poraza šest mjeseci zabranio bavljenje fudbalskom svima. Ne bih volio da se to desi sada, jer je sve ovo samo sport“, rekao je Radulović, jedan od rijetkih Crnogoraca koji je posjetio Pjongjang.

To je grad od tri miliona stanovnika, a nema gužve. Rijetki su automobili. Bicikl, tramvaj i autobus su uglavnom prevozna sredstva. Dan se bukvalno završava oko 21 himnom koja odjekuje sa zvučnika. Od tada na ulicama nema apsolutno nikoga. Naredni dan počinje u pet opet himnom”, govori Crnogorac, kome u Libanu pomažu Srbin Milić Ćurčić i naš čovjek Srđan Kljajević.

Na svakom koraku u Pjongjangu može se vidjeti slika Kim Il Sunga, Kim Džong Ila i naravno Kim Džong Una.

Bukvalno svuda su njihove fotografije, a u gradu su spomenici, a iznad grada monumentalne biste koje svijetle noću. Imaju sve što im je potrebno - hotele, pozorišta, bioskope, dvorane - ali na svakom tom objektu su slike vođa. Kada smo igrali protiv njih u Pjongjangu, navijači su uglavnom skandirali njima, iako sadašnji predsjednik nije bio na stadionu”, objašnjava Miodrag Radulović.

Za kraj, kratko o fudbalskog reprezentaciji Crne Gore. Kao uspješan selektor kako vidite treće mjesto u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018?

Naša selekcija je prije svega napravila jedan iskorak za budućnost. Bili smo do samog kraja u igri, ali mene raduje i optimista sam iz razloga što imamo tim za budućnost. Iskreno, vjerujem da ćemo uz pristup, igru i odnos kao što smo imali do sada, u sljedećim kvalifikacijama postići cilj, a to je plasman naEvropsko prvenstvo“, poentirao je za MONDO, Miodrag Radulović.

Sve vijesti