Priština: "Smrt degenerisanima", Tači i Prajd FOTO

Autor:

U organizaciji LGBT zajednice, danas se u Prištini održava parada pod motom "U ime ljubavi". Na čelu kolone predsednik Tači, premijer Haradinaj "mnogo zauzet". Pred gej marš u javnosti uzavrela atmosfera, stižu i pretnje.

U Prištini je danas počela prva Parada ponosa, u organizaciji LGBT zajednice na Kosovu i Metohiji. Gej maršu prisustvuje predsednik Hašim Tači, predstavnici ambasada, Vlade i političkih partija.

Tači je novinarima rekao da svaki građanin Kosova ima pravo da izrazi svoja uverenje i orijentacije. Učesnik Parade je i ministar za evropske integracije Durat Hoha, javio je Ljajmi.net.

Povorka je krenula sa Trga Skanderbeg, a završiće se na Trgu Zahir Pajaziti. Učesnici Parade ponosa nose zastave u bojama duge i raznobojne balone.

Oni nose i transparente na kojima piše: "To je ona i ona je čovek", "Nije sve samo crno-belo, svet ima mnogo boja"..., javio je portal Indexonline.

Pripadnicima LGBT zajednice na Kosovu pridružili su se predstavnici ambasada u Prištini, ali ne i premijer Ramuš Haradinaj koji, iako je ranije bilo najavljivano da će biti u koloni.

Halil Matoši iz kabineta premijera potvrdio je da Haradinaj neće prisustvovati paradi, preneo je portal arbresh.info.

Izvor: Youtube

"Premijer ima puno obaveza i ne može da učestvuje na LGBT paradi", rekao je Matoši.

Gej paradi se pridružila poslanica opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Saranda Bogujevci.

Parada i Dan mentalnog zdravlja

Fehmi Ferati, kandidat za gradonačelnika Mitrovice iz, na nivou tzv. nezavisnog Kosova, opozicionog pokreta Samoopredeljenje, na svom Facebook profilu zapitao je pak zašto se Parada održava na Svetski dan mentalnog zdravlja.

Iako je prva Parada ponosa u Prištini najavljena pre nedelju dana, ova manifestacija je izazvala različite reakcije stranaka, kosovskih intelektualaca i građana.

Stranke se uglavnom bune zbog toga jer smatraju da Paradu nije trebalo organizovati tokom kampanje za lokalne izbore koji će na KiM biti održani 22. oktobra.

Oni, naime, smatraju da ovu manifestaciju mnogi političari koriste da dobijanje političkih poena, piše prištinski Express.

Polemike se uglavnom vode na društvenim mrežama, a prištinski mediji su sinoć dobili anonimno pismo od "revoltiranih građana" u kojem se učesnicima Parade preti smrću.

Pretnje su poslate mejlom uz poruku: "U ime morala ubijte nemoralne".

"Pozivamo sve one koji žele dobro ovoj zemlji da 10. oktobra zbog Parade degenerisanih ostanu daleko od ovog marša ili će ih zadesiti ista sudbina kao i učesnike marša. Izvršene su pripreme da se jednom za svagda ugasi odvatnost društva", navodi se u toj poruci.

Priština: Marš gejeva, Hašim Tači na čelu kolone

Iz policije su za Koha. net saopštili da se na Kosovu "priznaje pravo na seksualnu orijentaciju i sloboda izražavanja sve dok se time ne dovode u pitanje prava ili slobode koje je garantovane Ustavom Kosova".

"Policija uzima u obzir sve što može da se poveže sa određenom situacijom i posebno organizacijom događaja ili manifestacija svake vrste. U skladu sa okolnostima koji karakteriše ovu manifestaciju policija je izradila svoj operativni plan u kojem je utvrdila sve operativne mere koje će biti preduzete u cilju nadgledanja i obezbeđivanja sigurnosti toka ovog događaja", navodi se u odgovoru policije.

Ističe se i da je policija je opredeljena da bude rigorozna u osiguravanju bezbednosti svih događaja za koje je dala dozvole kao i da predupredi bilo koje delo od bilo koga ko bi imao nameru ne prizna prava i slobode pojedinaca.

Predviđeno je, inače, da na kraju parade budu održani kratki govori i kulturno-umetnički program.

Inače, u prethodne tri godine u Prištini su održana tri marša LGBT populacije.

Tagovi:
Sve vijesti