Deseti "Dani drenjina" u Nikšiću (FOTO, VIDEO)

Autor:

Dvodnevna privredno turistička manifestacija „Dani drenjina“, koju po deseti put u Nikšiću organizuje istoimena nevladina organizacija, okupila je tridesetak izlagača.

Deseti "Dani drenjina" u Nikšiću (FOTO, VIDEO) Foto: Mondo/Ana Božović

Osnivač te manifestacije i jedan od najzaslužnijih za popularizaciju drenjina u Crnoj Gori, Slobodan Mirjačić rekao je da ta poljoprivredno – turistička smotra slavi deset godina postojanja i podsjetio da je na njenom osnivanju bilo svega pet proizvođača.

Pogledajte foto galeriju

“U proteklih deset godina u Crnoj Gori zasađeno je više od 20 hiljada drenjina ili očišćeni zarasli samonikli zasadi, što potvrđuje da se ta čudotvorna biljka sve više koristi”, rekao je Mirjačić.

Mirjačić se zahvalio na podršci Ministarstvu poljoprivrede,Turističkoj organizaciji Nikšića i gradskoj upravi.

Pogledajte djelić atmosfere

Izvor: Ana Božović

U ime Ministarstva poljoprivrede, rukovodilac Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji, Vukota Stanišić, ukazao je na entuzijazam organizatora, zahvaljujući kome je Nikšić postao prepoznatljiv po drenjiinijadi.

“Drijen je samonikla i autohtona biljka na ovim prostorima, koja je opjevana u staroj i bogatoj crnogorskoj narodnoj književnosti, lirici i epici, i uvijek je sinonim za zdravlje, snagu i ljepotu. To je biljka koja prva cvjeta početkom proljeća, a zadnja daje bogatsvo lijepih i zdravih plodova, i tako malo traži od čovjeka”, rekao je Stanišić.

Video

Izvor: Ana Božović

Džemovi, likeri, rakije, vina bili su u ponudi domaćih proizvođača, a ovu turističko-privrednu manfestaciju je tradicionalno posjetio veliki broj građana.

Na Danima drenjina izabran je i najljepši štand, a prvo mjesto za njegovo uređenje pripalo je Dragici Mirjačić iz NIkšića, drugo je osvojio Radoje Bukilić iz Kolašina, a treće Olivera Dragnić iz Nikšića.

Dani drenjina organizovani su i u saradnji sa Dječijim savezom Nikšića, kojim rukovodi professor Ratka Radunović.

Dječji savez Nikšića, zajedno sa NVO „Dani drenjina“ potrudio se da pripremi bogat kulturno-umjetnički program. Manifestacija se nastavlja danas u Osnovnoj školi „Pavle Kovačević“ na Grahovu, gdje će učenici pripremiti izložbu likovnih radova na temu „Drenjina“, izvesti kulturno-umjetnički program, ali i izložiti proizvode od drenjina koje su pripremili zajedno sa nastavnicima i roditeljima.

Video

Izvor: Ana Božović

  Video

Izvor: Ana Božović

Sve vijesti