Radulović: Prihodi skoro milijardu eura

Autor:

Ovogodišnja ljetnja turistička sezona, koja još uvijek traje, više je nego dobra i očekuje se da će prihodi u odnosu na prošlu godinu biti veći za deset odsto ili skoro milijardu eura, saopštio je Pobjedi predsjednik CTU Žarko Radulović.

0
A- A A+

  Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma čekaju zvanične podatke iz Centralne banke, ali se slažu da je sezona rekordna.

“Biće oko deset odsto više prihoda nego prošle godine, tako da je to blizu milijardu EUR, s tim što se sezona još nije završila. I dalje radimo i zarađujemo, biće posla i u novembru, nešto i decembru, tako da ćemo konačan rezultat znati tek krajem godine. Ali, rezultat prihoda uvećan za deset odsto ne možemo pokvariti”, istakao je Radulović

Govoreći o kvalitetu uslova tokom sezone, Radulović je ocijenio da se “nijesmo proslavili njihovim poboljšanjem”.

“Buka, problemi sa taksijem, dosta prljavštine i smeća su problemi kao i prošle godine, ali daće Bog biće bolje”, rekao je Radulović.

On objašnjava da uspjeh ovogodišnje sezone nije bio vezan za veliki broj sunčanih dana i da vrijeme može da utiče procenat - dva na ukupan rezultat.

”Niko ne kupuje aranžman danas za sjutra, nego ljudi planiraju odmor i po godinu unaprijed i koriste ga, pa bilo kako da je vrijeme”, objašnjava Radulović i dodaje da su i ove godine hit bili Kolašin i Žabljak, ali da finansijski rezultati zavise od infrastukture.

”Infrastruktura nije dovoljno razvijena da bi to dalo puni efekat. Bila je gužva i smještaj pun, ali dok se ne realizuju ozbiljni infrastrukturni objekti, tipa velikih restorana i hotela, ne mo- že se u finansijskom smislu postići veliki rezultat. Međutim, dobro je što je krenulo”, rekao je Radulović.

On dematuje priču pojedinih stručnjaka da je kratka sezona i navodi da je ove godine počela 28. aprila i do 7. novembra je relativna gužva.

”U predsezoni smo imali popunjenost između 80 i 100 odsto i u postsezoni do 7. novembra, biće isti takav procenat. To je visoka popunjenost, sezona je produžena, tako da ove godine ne možemo reći da je kratka”, rekao je Radulović.

Kao neko ko sebe naziva ekspertom turizma, ne bi smio, kako objašnjava, da po špicu sezone cijeni ukupnu godinu.

”Rezultat sezone pravi se kumulativno od 1. januara do 31. decembra, tih 40 ili 45 dana ne znače ništa, ako nemamo dobro popunjen maj, jun, septembar, oktobar. Hotel Splendid je danas popunjen 82 odsto, Montenegro 100 odsto. To je slučaj i kod drugih primorskih hotela”, istakao je predsjednik CTU.

Generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom Marko Petričević ovu sezonu ocjenjuje kao izuzetnu uspješnu.

”Oborili smo rekorde, bolja je od prošlogodišnje, koja je bila bolja od 2015, a ona je premašila 1987. godinu kao rekordnu u crnogorskom turizmu. Zvanični izvještaji govore da je broj posjetilaca za prvih sedam mjeseci veći od 18 odsto nego prošle godine u istom intervalu”, rekao je Petričević.

On je naveo da je broj noćenja više od dva miliona za isti period prošle godine bolji za 13 odsto. Centralna banka, kako je predočio, obrađuje finansijske rezultate sezone i očekuje se izvještaj.

S obzirom da je premašen broj gostiju i noćenja, da je vanpansionska ponuda iz godine u godinu sve bolja i bolja, iz Ministarstva održivog razvoja i turima očekuju da će i finansijski rezultati biti znatno bolji.

”Oni nikad ne rastu po stopi kao fizički parametri, ali ih u trendu prate. U 2017. godini otvoreno je 27 novih hotela sa više od hiljadu jedinica, što govori da je vođena promišljena turistička politika u posljednjih deset godina i da su to rezultati te politike. Ove godine stiglo je oko 30 zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola za nove hotele”, naveo je Petričević.

Turističkim poslenicima na ruku ide i ćinjenica da je turizam rastući globalni trend, tako da je ove godine međunarodno putovalo 1,2 milijarde ljudi, a u 2030. očekujemo 1,8 milijardi prelazaka granica.

”Crna Gora u tom velikom industrijskom kolaču nalazi svoje mjesto sve bolje i bolje. Ove godine sjever Crne Gore je bio izuzetno posjećen, ali evidentno je da tamo nema dovoljno hotela”, ocijenio je Petričević.

”Poznate su sve olakšice, jer je politika Ministarstva održivog razvoja i turizma usmjerena da podstiče izgradnju hotela na sjeveru, i polako se sklapaju kockice. Privreda reaguje, ne samo na olakšice, nego i na realnu tražnju u tržišnoj privredi tako da smatram da ćemo i u budućnosti biti svjedoci gradnje ozbiljnih hotela i na sjeveru, jer tražnja raste”, smatra Petričević.

Što se tiče produžetka sezone, Petričević navodi, da su ove godine već u maju došli prvi gosti, a bukiran je i oktobar, što znači da se ” primičemo šestomjesečnoj turističkog sezoni, što se tiče Primorja.

Nešto kraće traje na sjeveru, rekao je, ali ove godine ”Žabljak je bio dupke pun, i Kolašin je ostvario dobre rezultate, i svugdje se bilježi rast gdje pratimo turistički promet” .