Nova nada za sprječavanje prijevremenih rođenja

Autor:

Prijevremeno rođenje je glavni uzrok smrti i invaliditeta odojčadi. Naučnici sada imaju neka saznanja o sprječavanju prevremenog rođenja.

0
A- A A+

Petnaest miliona beba širom svijeta se rodi prije vremena svake godine. Njihova mala pluća bore se da dišu i mnoge od njih umru. Za one koje prežive, komplikacije zbog prijevremnog rođenja mogu da utiču na njihov cjelokupni život.

U današnje vreme, napokon, naučnici su možda pronašli formulu za razumijevanje uzroka tog komplikovanog poremećaja.

U najvećoj do sada analizi DNK, međunarodni tim stručnjaka proveravao je genetsku strukturu 50 hiljada trudnica. Oni su ustanovili šest gena koji izgleda određuju koliko će beba ostati u majčinoj materici.

"Prvi put imamo naznake koji će dovesti do razumnog načina za shvatanje rizika kod žena za prijevremeni porođaj", kaže za "Dojče vele" koordinator studije Luis Muglia.

Doktor Muglia je objasnio da naučnici odavno znaju da prevremeno rođenje uključuje kombinaciju genetskih i faktora prirodnog okruženja. Jedan od najnovije otkrivenih gena uključen je u način na koji tijelo koristi selen, mineral koji se nalazi u zemljištu, morskim plodovima i mesu.

Takođe je ustanovljeno da ćelije koje se nalaze na zidovima materice imaju mnogo veću ulogu nego što se očekivalo, u dužini trudnoće. Studija je pokazala i da su geni koji su odgovorni za termin porođaja, zapravo, sa majčine strane.

"Prvi put imamo ideju o tome koje tkivo kod majke je ono koje najvjerovatnije pokreće tkivo za prijevremeno rođenje."

Organizacija "Marš za bebe, neprofitna grupa koja je pomogla istraživanje, pozdravila je rezultate studije.

"Smatramo da je to veoma važna prekretnica u pronalaženju rješenja za sprečavanje prijevremenog rođenja koje je vodeći uzrok smrti djece do pet godina starosti i vodeći uzrok invaliditeta kod djece", ističe Stejsi Stjuart.

Studija ne pruža ni jedno trenutno rješenje za sprječavanje prijevremenog rođenja, ali otkrića bi mogla da otvore nove načine za sprječavanje tog poremećaja.

Takođe, istraživači su testirali samo žene evropskog porekla.

Američki istraživači uporedili su podatke te studije sa podacima iz tri različite studije iz Finske, Danske i Norveške. Podaci su ukazivali na istih šest gena. Naredni korak je proširenje studije u kojoj će biti uključene žene pripadnice drugih rasnih i etničkih zajednica.

Sve vijesti