Kako do pošiljke iznad 75 eura?

Pratite pošiljku na netu, nestrpljivo iščekujete stvar koju ste jedva "iskopali" u moru ponuda na internetu. Stigla je u vašu poštu, sreći nema kraja! Ali ...

4
A- A A+

  Onda slijedi procedura...

Zakonom koji je stupio na snagu u avgustu, svaka pošiljka u iznosu većem od 75 eura mora da se oporezuje, što osim finansijski i proceduralno komplikuje život naručiocu.

Prvo vam stigne telegram od Carine da vam je pošiljka stigla i da se nalazi u pošti. Kako bi vam podizanje isto bilo omogućeno potrebno je da uradite printscreen ekrana sa podacima gdje ste naručili, šta i koja je vrijednost robe.

Foto: Mondo/Nikoleta Vukčević


Zatim to pošaljete na njihov mail.

Onda imate dvije opcije. Da čekate da vaš paket stigne na kućnu adresu, ili da lično dođete.

Kako ste vjerovatno već i previše čekali, sigurno ćete poželjete da odete lično i što prije podignete već pomalo izgustiranu stvar.

Ako pokušate da se informišete putem telefona, niko se neće javiti.

Foto: Mondo/Nikoleta Vukčević


Naravno, radno vrijeme je od 7 - 15h, što nije jednostavno uklopiti. Ali recimo uspijete i odete u toku radnog vremena, svrha vašeg dolaska se samo svodi na to da kažete da ja sam poslao/la mail.

Ljubazni radnici u pošti carinjenja će vam reći kako će vašu pošiljku poslati na kućnu adresu. Očigledno dolazi do nesporazuma i gospodinu objašnjavate da želite da podignete paket što prije. On će vam zatim izaći u susret i reći: "Možete, ali malo kasnije. Paket će vam biti na šalteru exspress pošte".

Zatim odlazite.


Dolazite "malo kasnije" i, čuda gle, pošiljka je spremna! Možete da je vidite! Ali ne i da je uzmete. Sa šaltera exspress pošte uzimate uplatnicu, PDV 19% je obračunat. Ljubazna radnica vam daje instrukcije kako da uplatite novac: "Izađete, zatim prva vrata lijevo, na šalteru uplatite taj iznos, a onda donesite uplatnicu."

Foto: Mondo/Nikoleta Vukčević


Izlazite iz exspress pošte, napravite par koraka, prva vrata lijevo, ulazite u poštu, čekate red, uplaćujete novac, treći ljubazni radnik na iznos koji trebate da uplatite dodaje još i 34 centa.

Foto: Mondo/Nikoleta Vukčević


Završili ste i to, idete konačno po svoj paket, sve ste mu bliži, ali ljubazna radnica ponovo staje između vas, "Ličnu kartu i jedan euro".

Jedan euro za račun za izvršenje usluge podnošenja pismenosne pošiljke na carinski pregled?

Foto: Mondo/Nikoleta Vukčević


Dajete ličnu kartu, dajete, jedan euro, potpisujete dokument, i paket je KONAČNO U VAŠIM RUKAMA.

Ukoliko planirate kupovinu stvari koje koštaju preko 75 eura preko interneta, budite spremni na ovakav proces.

Kako da trgujete putem interneta iz Crne Gore FOTOSve vijesti