Podržavaju zahtjeve zaposlenih u Port of Adria

Autor:

Demokratska Crna Gora podržava zahtjeve zaposlenih u barskom preduzeću Port of Adria da većinski vlasnik u cjelosti ispoštuje socijalni program kao obavezu koju je preuzeo potpisivanjem kupoprodajnog ugovora, saopštila je Valentina Minić

Podržavaju zahtjeve zaposlenih u Port of Adria Foto: Mondo/Demokrate/promo

„Demokrate očekuju da nadležno državno tužilaštvo sagleda problematiku i akte u vezi sa kupoprodajom većinskog paketa akcija nekadašnjeg Kontejnerskog terminala i generalnih tereta, zbog sumnje da je u ovom slučaju prisutna korupcija na visokom nivou“, kazala je Minić na konferenciji za novinare.

Ona je podsjetila da je u novembru 2013. godine potpisan kupoprodajni ugovor sa turskim Globals Ports Holdingom, koji je na taj način postao većinski vlasnik preduzeća za 8,07 miliona eura.

 “Kupoprodajnim ugovorom kupac se obavezao da će poštovati i primijenjivati kolektivni ugovor za zaposlene Luka Bar, koji se primjenjivao od februara 2009. godine, a koji je bio u upotrebi na dan zaključivanja ugovora o kupoprodaji i tako zaposlenima obezbjeđivao sigurnost u naredne tri godine“, rekla je Minić.

Ona je dodala da je prema tom kolektivnom ugovoru i socijalnom programu, od 585 radnika kompanija planirala da zadrži 227.

Prema tome bilo je evidento da će u skladu sa kolektivnimm ugovorom i prosječnimm radnimm stažom, otpremnine u prosjeku iznositi oko 35 hiljada EUR po radniku, što znači da bi za 358 radnika bilo potrebno oko 12 miliona eura, duplo više nego što je predviđeno socijalnim programom“, objasnila je Minić.

Ona je navela da su Tenderska komisija i Savjet za privatizaciju potvrdili da će se u potpunosti obezbijediti poštovanje kolektivnog ugovora od februara 2009, kao i socijalnog programa za sve radnike koji budu proglašeni tehnološkim viškom.

Minić je saopštila da je do 16. maja ove godine isplaćeno 6,5 miliona eura na ime otpremnina za 230 radnika, što je duplo manje od iznosa predviđenog kolektivnim ugovorom.

Ona je dodala da je zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora većina radnika u sudskom sporu sa kompanijom.

Očito je da je sa Global Portsom sklopljen štetan ugovor. Niskom cijenom akcija koja je pravdana odličnim socijalnim i investicionim programom, koji nakon tri godine nije sproveden, Vlada je oštetila državnu kasu i građane za više miliona eura, a kompaniju dala u ruke nesavjesnom investitoru“, poručila je Minić.

Ona je podsjetila da poslodavac od 17. januara više ne želi da produžava važenje kolektivnog ugovora, zbog čega je veliki broj radnika, za koje je predviđeno da budu tehnološki višak, ostavljen na milost i nemilost.

"Postavlja se pitanje ko stoji i ko uporno aminuje tu poslovnu avanturu? Zašto se ne raskine taj štetni ugovor i ne vrati barsko blago u državnu svojinu“, pitala je Minić.

Tagovi:
Sve vijesti