Dačić: Kosovo ne može da pobedi Srbiju u Unesku

Autor:

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je na marginama zasedanja Generalne skupštine UN razgovarao sa predstavnicima zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i da se njihova pozicija neće menjati u narednom periodu.

0
A- A A+
dačić Foto: TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova/bkDačić smatra da Kosovo ne može da pobedi Srbiju na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru.

"Mogu reći da me je u svim razgovorima koje smo imali najviše zanimala pozicija tih zemalja u vezi sa Kosovom i Metohijom, i mogu da istaknem da je naša pozicija stabilna. Sve zemlje su istakle podršku teritorijalnom integritetu Srbije i naglasile da tu poziciju neće menjati", rekao je Dačić, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da je u sedištu UN sreo i kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, a dodao je da su kosovski predstavnici tamo bili inkognito jer nisu članovi UN i da ga je Pacoli upitao "zašto je rekao da laže", dodaje se u saopštenju.

TEŠKI RAZGOVORI: Šta od Vučića traže Amerikanci

"Kosovski predstavnici, zbog svojih unutrašnjepolitičkih razloga, iznose netačne podatke. Kao što je podatak da će Mauricijus priznati Kosovo. Odmah sam pozvao predsednika Vlade Mauricijusa sa kojim inače imamo dobre kontakte. Srbija je podržala Mauricijus u slučaju njihovog teritorijalnog integriteta i pridružila se njihovim deklaracijama i rezolucijama u UN. U razgovoru on je rekao da nema promene njihovog stava", rekao je Dačić.

Kada je Unesko u pitanju, Dačić je rekao da sa velikom sigurnošću može da kaže, iako nije poznato da li će se Kosovo prijaviti za članstvo, da Kosovo ne može da pobedi Srbiju na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru.

Dačić je dodao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on na pravi način iskoristili prisustvo na Generalnoj skupštini i da su imali razgovore sa predstavnicima najznačajnijih država.

Dačić ubeđen: Trampa će dočekati 100.000 Srba

Sve vijesti