FRANCUZI opet na ULICAMA: NE zakonu o radu! (FOTO)

Autor:

Stotine hiljada građana protestovale su i danas u Parizu i drugim francuskim gradovima zbog reforme radnog zakonodavstva predsjednika Francuske Emanuela Makrona, dan prije nego što će nove mjere stupiti na snagu.

0
A- A A+

Demonstranti, podržani moćnim ljevičarskim sindikatom CGT, ponovo su danas izašli na ulice da iskažu neslaganje s novim zakonom o radu koji će poslodavcima omogućiti da lakše otpuštaju i zapošljavaju radnike.

Policija je saopštila da je danas protestovalo 200.000 ljudi, dok organizatori tvrde da je demonstranata bilo pola miliona.

S druge strane, Makron tvrdi da su reforme neophodne radi jačanja stagnirajuće francuske ekonomije i povećanja broja radnih mjesta.

Izvor: YoutubeNa današnjim protestima širom zemlje demonstranti su mahali antikapitalističkim parolama i ličnim porukama protiv Makrona, čija je popularnost nedavno opala.

Protest u Parizu uglavnom je protekao mirno, ali su u nekoliko navrata izbili kraći incidenti između nekoliko desetina nasilnih demonstranata i policije koja je koristila suzavac. Francuski mediji navode da je tokom protesta u Bordou došlo do incidenta kada se pojavila grupa anarhista.

Generalni sekretar CGT Filip Martine ocenio je da je "prva runda" demonstrancija prošlog utora bila "dobar početak".

"Danas i u narednim danima i nedeljama važno je da se pokret uveća", istakao je on.

Danas su štrajkovale i štamparije, pa se većina francuskih listova pojavila samo u elektronskom izdanju.

Blokirana je bila i luka u Avru, dok je saobraćaj na nekim mjestima bio poremećen.

Marševi i štrajkovi organizovani su nedjelju dana nakon što su stotine hiljada ljudi protestovale protiv mjera tokom prvih velikih demonstracija protiv Makrona otkako je on u maju izabran za predsjednika, prenosi AFP.

Makron je za izmjenu radnog zakonodavstva koristio posebnu proceduru zahvaljujući kojoj je mogao da sprovede reformu bez poduže debate u parlamentu, što su njegovi protivnici kritikovali kao znak autoritarizma.

Makronov kabinet će, kako je predviđeno, u petak odobriti reformu zakona o radu, a očekuje se da će ona potom biti objavljena u Službenom glasniku i time stupiti na snagu.

U subotu se očekuje veći broj protesta, koji organizuje krajnje levičarska partija Nepokorena Francuska, koja će takođe pružiti otpor Makronovom programu koji želi da podstakne poslovanje.

Sve vijesti