"Slučaj Vulin i tetka iz Kanade"

Autor:

Izjava ministra Aleksandra Vulina da je stan od 200.000 eura kupio novcem koji mu je dala tetka iz Kanade izaziva veliku pažnju javnosti. Evo šta je rekao na pitanje kako je unio taj novac i šta kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije.

0
A- A A+

Nova direktorka Agencije za borbu protiv korupcije u Srbiji Majda Kršikapa rekla je danas da je Agencija još 2015. godine svoj izvještaj o imovini ministra Aleksandra Vulina proslijedila Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ona je rekla i da više neće kometarisati taj slučaj, niti odluke tužilaštva.

"Koliko sam upoznata, Agencija je 2015. izradila izveštaj i prosledila ga nadležnim organima na dalje postupanje. Nećemo dalje komentarisati ovaj slučaj, niti odluku nadležnog tužilaštva", rekla je Kršikapa novinarima u Palati Srbija, prenosi Tanjug.

Kaže i da Agencija, prema svojim zakonskim nadležnostima, nema dalje mogućnosti da se bavi tim slučajem.

Tužilaštvo za organizovani kriminal: Nismo nadležni

"Tužilaštvo za organizovani kriminal nije nadležno za krivično gonjenje narodnih poslanika, što je Vulin bio u trenutku potpisivanja kupoprodajnog ugovora", rekli su u tom tužilaštvu ta Tanjug.TOK je u ovom slučaju postupalo povodom Izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije u vezi sa Vulinovim stanom, koji mu je dostavljen 2015. godine. Prikupljajući informacije u vezi sa podnetim Izveštajem, Tužilaštvo nije našlo osnova za vođenje postupka u okviru svojih nadležnosti, te je predmet prosledilo nadležnom tužilaštvu, u ovom slučaju Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, kažu u TOK-u.

Prvo osnovno tužilaštvo odbacilo je u avgustu krivičnu prijavu protiv Vulina u vezi sa načinom na koji je kupio stan, prenijeli su ranije mediji.

U međuvremenu, veliku pažnju javnosti izazvala je izjava Vulina da je novac za kupovinu stana dobio od tetke svoje supruge koja živi u Kanadi. On je to naveo u izjavi pred Agencijom za borbu protiv korupcije, koja je u toku provere njegove imovine, još prije dvije godine utvrdila da nije jasno iz kojih sredstava i na koji način je platio stan od 107 metara kvadratnih u Beogradu, zbog čega je sačinila izveštaj i proslijedila ga Tužilaštvu za organizovani kriminal.

U izveštaju, koji su prenijeli mediji, piše da je on naveo da su on i supruga pozajmili 205.000 eura od njene tetke iz Kanade. Kao dokaz, predao je priznanicu sa potpisom njegove supruge Nataše na kojoj je pisalo da je primila novac i da je rok za vraćanje deset godina.

Vulin je o ovome govorio za TV Pink: "Je l' moguće da sam ja jedini čovjek u Srbiji koji nema rodbinu, kome niko ne smije da pomogne? Pa čekajte, pa moj dvostruki venčani kum je Željko Mitrović, je l' mislite da nisam mogao da tražim od njega da mi on pomogne, je l' mislite da nisam mogao da kažem Agenciji - dao mi Željko Mitrović?".

U međuvremenu, KRIK je objavio tonski zapis izjave Vulina o tome kako je unio toliki novac.

"Ko vam kaže da je unijeto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije prenijeto 9.000 po 9.000 po zakonu?", odgovorio je Vulin.

Sve vijesti