Tinejdžerska depresija nije "samo faza"

Autor:

Mladi često odbijaju da priznaju da ih nešto muči, ali evo šta upućuje na mogućnost da je u pitanju ozbiljniji problem od prolaznog nerapsoloženja.

0
A- A A+

Tinejdžerski uzrast je najosetljiviji, mladi su "na ničijoj zemlji" između detinjstva i sveta odraslih, i pokušavaju da se nekako snađu i nauče da se nose sa svim promenama koje su ih snašle.

U tim godinama, hormoni divljaju, a deca su ranjiva i osetljiva, pa se dešava i da se prepuste crnim mislima. Ipak, verovatnoća da vam tinejdžer prizna da je depresivan je prilično mala. Ako uopšte uspete da ih ubedite da vam kažu kako se osećaju dobićete nešto kao "u bedaku sam".

U Srbiji i deca pate od depresije!

Ali, tinejdžerska depresija je realnost, i zato bi trebalo da obratite pažnju na ponašanje svog deteta koje možda ukazuje da je to u pitanju.

"Mnogo toga kroz šta tinejdžeri prolaze može se objasniti hormonskim promenama karakterističnim za ovaj uzrast, ali se ponekad iza naglih promena raspoloženja kriju i ozbiljniji problemi koji mogu da prerastu u depresiju", objašnjava dr Danijela Defrino.

Tri najčešća simptoma tinejdžerske depresije su problemi sa uspavljivanjem i neuobičajeno dugo spavanje, iritabilnost i bes u društvu drugih ljudi, i gubitak interesovanja za stvari koje su ih ranije zanimale i pričinjavale im zadovoljstvo.

U tom uzrastu, najveći problemi mladih su loš uspeh u školi, ali i prevelika očekivanja roditelja. Tinejdžere uznemiravaju i sukobi i svađe sa roditeljima, kao i verbalno ili emotivno zlostavljanje.

Ono što bi trebalo da imate u vidu je da su i migrene i česte stomačne tegobe vrlo često samo fizička manifestacija depresije i drugih problema sa mentalnim zdravljem. Razgovarajte sa svojom decom, i kad se ljute, i kad se svađaju, i kad vas ne slušaju. I postarajte se da uvek, uvek znaju da ih volite i da ste tu, šta god da se desi.

"Drugo" lice depresije

Kako da znate: Da li je depresija ili anksioznost

Sve vijesti