Janović: Vaterpolisti pozlatili crnogorski sport

Autor:

Juniorska vaterpolo reprezentacija, najtrofejniji crnogorski sport, pozlatila je još jednom medaljom, a Crnu Goru ustoličila na tron Evrope, kazao je ministar sporta Nikola Janović.

0
A- A A+
vaterpolo, crna gora, crnogorski vaterpolisti, Nikola Janović Foto: MN Press

  On je priredio prijem za reprezentaciju koja je na Evropskom prvenstvu na Malti osvojila zlatnu medalju.

Ministar Janović kazao je da je sa neizmjernim nacionalnim ponosom slušao vijesti sa Malte.

"Ako su ajkule u liku Leke Ivovića, Borisa Zlokovića, Mlađana Janovića, Peđe Jokića, Vlada Gojkovića, Šćepa, Radića bili sinonim zlatne prošlosti crnogorskog vaterpola, vi ste najava njegove zlatne budućnosti. Ako je zlato iz Malage bilo najveći uspjeh u istoriji našeg sporta, gotovo deset godina kasnije vaše zlato sa Malte istorijski je podvig i jedan od najvećih uspjeha crnogorskog vaterpola", rekao je Janović.

On je kazao da je vizija ministarstva sporta da novim Zakonom o sportu predloži da nakon takvih rezultata crnogorski sportisti prime državnu stipendiju.

"Predložićemo da mlađi od vas budu oslobođeni plaćanja klupskih članarina. Želimo da vam omogućimo da tokom sportske profesionalne karijere imate benificirani radni staž. Poboljšaćemo sistem zdravstvene zaštite sportista, da se umjesto sa 40, nacionalne naknade dobijaju sa 35 godina. Naša je dužnost i obaveza da usvojimo takav zakon, koji će biti po mjeri crnogorskog sporta i sportista, naših prošlih, sadašnjih i budućih šampiona", kazao je Janović.

On je najavio da će zlatni crnogorski vaterpolisti dobiti od države 20 hiljada eura, kao nagradu za osvajanje najsjajnijeg odličja.

Trener reprezentacije Miodrag Mirović zahvalio se na prijemu i naglasio da je ostvaren ogroman uspjeh.

On je istakao da velike zasluge za trijumf na Malti idu selektoru seniorske reprezentacije Vladimiru Gojkoviću, stručnom štabu i igračima koji su pokazali kako se bori za svoju državu.

Kapiten Miroslav Perković kazao je da je ponosan što je imao čast da predvodi i bude dio ekipekoja je slavila na Malti.

"Zlato na Malti je dokaz da Crna Gora ima budućnost kada je vaterpolo u pitanju, dokaz smo da se samo velikim radom i trudom može doći do najvećeg rezultata. Hvala svima koji su proteklih dana bili uz nas, dali nam podršku, nastavićemo da radimo naporno, kako bi i u budućnosti donosili medalje sa velikih takmićenja, i mi postali idol djeci kao ministar Janović", kazao je Perković.

Sve vijesti