Šef UN: Svet u STRAHU od nuklearnog rata

Autor:

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas u Njujorku da je strahovanje sveta od izbijanja nuklearnog rata na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija.


Gutereš je to izjavio na otvaranju generalne debate u okviru Generalne skupštine UN na kojoj se okupilo gotovo 100 svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kojom dominira kriza sa Severnom Korejom.

Milioni ljudi žive u strahu kao rezultat provokativnih nuklearnih i raketnih testova Severne Koreje, rekao je Gutereš.

Prvi čovek svetske organizacije je najoštrije osudio testove nuklearnog naroužanja u Severnoj Koreji i pozvao Pjongjang i sve zemlje sveta da u potpunosti poštuju sve sporazume UN.

Apelovao je na jedinstvo UN, jer, kako ističe, samo jedinstvo može osigurati denuklearizaciju i rešenje krize.

Rusi u pripravnosti: Podignuta borbena gotovost!

On je upozorio da srazmerno rastu tenzije zbog zapaljivih govora i pretnji kao što raste i opasnost od oružanog konflikta.

"Naše zemlje treba da pokažu privrženost svetu bez nuklearnog naroužanja", poručio je Gutereš.

Generalni sekretar UN pozvao je danas na jedinstvo međunarodne zajednice u borbi za mir istakavši da je svet danas podeljeniji nego ikada u skorijoj istoriji.

"Naš svet je u problemu. Građani su ugroženi i bivaju povređeni. Globalne ekonomije su sve integrisanije, ali naš svest o zajedništvu sve je više podeljena", upozorio je on.

Japan u panici: Kupuju skloništa za nuklearni rat

"Mi smo podeljeni svet, a potrebno je da budemo jedinstven svet", poručio je Gutereš dodajući da se samo zajednički može uspostaviti mir i bolji svet.

Portugalski diplomata je ocenio da je terorizam veliki izazov sadašnjice i da je u borbi protiv ovog problema neophodna međunarodna saradnja.

Severna Koreja: Situacija se bliži nuklearnom ratu

On je pažnju posvetio i pitanju klime, ukazujući da iz godine u godinu problem postaje sve veći, elementarne nepogode sve brojnije.

Sve vijesti