Nutricionistkinja: Evo zašto vam ne treba dijeta

Autor:

Australijska nutricionistkinja Suzi Barel objašnjava koje su prednosti i mane držanja dijete i koji je najzdraviji način mršavljenja.

0
A- A A+

ZA

Barelova kaže da su dijete važne u smilu da nam način ishrane postaje navika i zbog toga je važno da nam zdrava hrana postane navika.

"Ljudima je važna struktura, a dijete nam daju strukturu i zdrave navike koje postaju naš način života koji je izgrađen, između ostalog, na zdravoj ishrani", kaže nutricionistkinja.

Pored toga, ona dodaje da svaka dijeta "radi", ako je poštujete. Problem je, pak, u tome što ponekad izaberemo režim ishrane koji nam se ne dopada, koji nam ne odgovara, zbog čega ne možemo dugo da izdržimo. Barelova zato kaže da je važno da pronađemo način ishrane koji nam odgovara i kojeg možemo da se pridržavamo veći deo vremena, a da se ne osećamo kao da nam je nešto zabranjeno.

PROTIV

Nutricionistkinja kaže: "Ako razmišljate o ekstremnoj dijeti da biste smršali - nemojte". Razlog za to? Ekstremne dijete "ne rade". Zapravo, dr Barel kaže takve dijete samo nekolicini pomažu da skinu višak kilograma i zato ih nutricionisti ne preporučuju.

Verovatno još važnije od toga, dijete mogu da vam poremete metabolizam. Jer, iako ćete možda brzo smršati, ukoliko se pridržavate pogrešnog plana ishrane, pored sala biste mogli da izgubite i mišićnu masu.

Problem je u tome, kaže Suzi, što je mišićno tkivo zapravo tkivo koje sagoreva kalorije, pa što manje mišićnog tkiva ima, to je metabolizam sporiji.

"To je delimično i razlog zašto neke osobe mogu jednom ili dva puta pomoću dijete brzo da smršaju, ali već treći put će malo teže da skinu kilograme", kaže ona.

U svakom slučaju, ona insistira na tome da vam ne treba striktna dijeta da biste skinuli višak kilograma. Takođe, smatra da hrana koju sebi zabranimo jer je smatramo "lošom" postaje upravo hrana na koju se naš mozak fokusira, zbog čega nam se baš te namirnice jedu više nego inače.

"Ne treba vam striktna dijeta da biste smršali. Treba vam jednostavan plan ishrane, što je mnogo drugačije od dijete", zaključuje ona.

Tagovi:
Sve vijesti