Kandidati za Svjetski automobil godine 2018 (FOTO)

Autor:

Ko će skinuti s trona „jaguar f-pace“?

1
A- A A+

Jedno od prestižnijih priznanja u svijetu automobilizma nosi naziv „Svjetski automobil godine“ (World Car Awards). Svakog aprila se najbolji automobili proglašavaju u nekoliko „svjetskih“ kategorija – auto godine, luksuzni auto godine, auto godine sa vrhunskim performansama, gradski auto godine, dizajnerski auto godine i „zeleni“ auto godine. Do sada (nagrade se dodjeljuju od 2005.) ubjedljivo najuspješniji su bili njemački proizvođači, koje predvodi „Audi“ sa osam priznanja.

Upravo su proglašeni kandidati za 2018. godinu. Pogledajte naše galerije sa pretendentima na nagrade.

U kategoriji „svjetski luksuzni auto godine“ (World Luxury Car) ovogodišnjeg štampiona „mercedes e-klase“ će smijeniti neko od ovih modela:

Ovogodišnji svjetski auto godine sa vrhunskim performansama (World Performance Car) je „porše bokster kajman“. Njegov naslednik se krije u jednom od ovih kandidata:

„BMW i3“ je „svjetski gradski auto godine“ (World Urban Car) za 2017., a za 2018. će biti:

Borba za „svjetski zeleni automobil“ (World Green Car) je svake godine sve jača. Tako će „tojotu prius prajm“ naslijediti:

Kategorija „svjetski dizajnerski auto godine“ (World Car Design of the Year) posebna je jer za nju konkurišu kandidati iz svih ostalih kategorija plus „BMW i8“ i „lamborgini urus“. Aktuelni šampion je „jaguar ef-pejs“.

„Jaguar ef-pejs“, koji je prvi SUV ovog proizvođača, u aprilu ove godine je dobio i glavno priznanje, odnosno proglašen je za „svjetski automobil godine“ (World Car of the Year). Kandidati za glavno priznanje za 2018. su veoma šarenoliki i ima čak 35. Kompletan spisak pogledajte na stranici organizatora ovih nagrada.

Koji je vaš favorit? Pišite nam u komentarima.

Tagovi:
Sve vijesti