Popularne čokoladice sadrže "prljavi" kakao?

Autor:

Kako će ova vijest utiacati na vašu ljubav prema čokoladi? Da li ćete prestati da je kupujete?

1
A- A A+

Svjetska čokoladna industrija kriva je za katastrofalno uništavanje prašuma u zapadnoj Africi, gdje se šume krče jer se tamo proizvodi kakao, piše "Gardijan" (The Guardian).

Trgovci koji prodaju kakao za brendove "Mars", "Nestle", "Mondelez" i druge velike kompanije, trguju proizvodom koji je nelegalno uzgajan u zaštićenim oblastima Obale Slonovače, gdje su površine pod prašumama smanjene za više od 80 odsto od 1960. godine.

Nelegalni kakao se u lancu snabdevanja miješa s "čistim" zrnima, što znači da bi "Mars" čokoladice ili "Milka" čokolade mogle sadržati "prljavi" kakao, pošto više od 40 odsto kakaoa u svijetu dolazi iz Obale Slonovače, navodi "Gardijan".

U tekstu se navodi da su novinari tog lista putovali Obalom Slonovače i zabilježili račišćavanje prašuma radi plantaža kakaoa - sela i poljoprivrednici su zauzeli nacionalne parkove koji bi trebalo da budu zaštićeni, dok zvaničnici zaduženi za očuvanje životne sredine primaju mito da ne kontrolišu snabdijevanje kompanija koje ne interesuje porijeklo kakaa.

"Mars", "Mondelez" i "Nestle", kao i trgovci "Kargil" i "Beri Kalbo" nisu negirali optužbe da je kakao zasađen sa obešumljenih površina prošao kroz njihov lanac snabdijevanja, mada svi navode da rade naporno da u njihovim proizvodima ne bude kakao koji je "prljav".

Oko dva miliona poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea do Kameruna, proizvede oko 70 odsto ovog proizvoda, a Obala Slonovače i Gana su dva najveća svjetska proizvođača, dok su istovremeno i najveće žrtve deforestacije.

Sve veća potražnja u svijetu za čokoladom znači da, ako se ništa ne preduzme, do 2030. više neće biti šume u Obali Slonovače, navela je ekološka organizacija "Mighty Earth", koja je objavila istragu o krčenju šuma zbog čokolade.

Naučnici kažu da je kakao "čudovište koje će samo sebe uništiti". Poljoprivrednicima će na kraju nedostajati drveće koje seku i spaljuju, pošto njihova sjenka štiti kakao biljke tokom sušnih sezona, koje postaju sve intenzivnije zbog krčenja šuma.

Velike kompanije su navele da su svjesne problema deforestacije radi proizvodnje kakaoa i kažu da su posvećene rješavanju problema.

Predstavnik kompanije "Mars" je rekao da oni želi da "pronađu najbolji načina da se okonča krčenje i uništavanje šuma u globalnom lancu snabdijevanja kakaom", ali i je dodao da je održivi kakao preveliki izazov za svaku kompaniju pojedinačno, zbog čega se "Mars" udružuje s ostalima u industriji kako bi problem bio riješen.

"Nestle" je naveo da se "protivi uništavanju prašuma i tresetišta širom svijeta", jer smatra da je to jedan od najvećih ekoloških izazova s kojim se svijet suočava.

Predstavnica "Mondeleza", koji između ostalog pravi "Milka" čokolade, rekla je da ta kompanija aktivno radi na sprječavanju deforestacije.

Kompanija "Herši"  je navela je da im je cilj da do 2020. koriste sto odsto održivog kakaa, dok je trgovačka kompanija "Bari Kalbo" navele da žele da do 2025. prodaju samo kakao koji nije s obešumljenih površina.

Sve vijesti