"Predsjednik FIFA je bio na strani Rusa"

Autor:

Optužbe na račun Đanija Infantina.

0
A- A A+
Đani Infantino Foto: MN Press

Bivši zvaničnik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Migel Maduro otkrio je u sredu da je spriječio reizbor visokog ruskog funkcionera Vitalija Mutka u Odbor te organizacije.

Taj čin on je veoma istakao, uz objašnjenje da je trpio jak pritisak od najvišeg rukovodstva, na čelu sa predsjednikom Đanijem Infantinom.

"Taj slučaj je bio izuzetak, jer predsjednik nije pokušavao da utiče na druge naše odluke. Prilazio bi mi ponekad da kaže da neke nisu dobro prihvaćene i samo u tom slučaju je pokušao da utiče", rekao je Maduro tokom svedočenja pred britanskim vlastima.

Maduro, koji je manje od godinu dana bio na čelu vladajućeg odbora FIFA, dobio je otkaz jer je pokušao da spriječi reizbor Mutka, potpredsjednika ruske vlade i prvog čoveka fudbalskog saveza te zemlje, u Odbor Fife.

Prema njegovim riječima, predsjednik FIFA-e Đani Infantino je izrazio zabrinutost da bi eventualna Mutkova suspenzija loše uticala na Svjetsko prvenstvo sledeće godine u Rusiji.

"Bio je veoma jasan oko toga", naveo je Maduro.

Pored Infantina, on je označio i generalnu sekretarku Fife Fatmu Samuru kao osobu koja je "stavila do znanja da bi to bilo izuzetno problematično".

"Više od toga, rekla mi je da je potrebno da se nađe rješenje da je Mutko kvalifikovan. U suprotnom, Svjetsko prvenstvo bi bilo katastrofa, to je bio njen stav, kao i da bi nastavak predsjedavanja Infantina bio doveden u pitanje", kazao je portugalski zvaničnik.

Prvi čovjek Fife Đani Infantino, po riječima Madura, vjeruje da "nema dokaza" da je Mutko uključen u ruski doping skandal.

Tagovi:
Sve vijesti