Ako se palite na Musolinija...

Autor:

Nakon niza incidenata, Zastupnički dom italijanskog parlamenta prihvatio je zakon kojim se pooštrava zabrana javnog prikazivanja fašističkih i nacističkih simbola.

1
A- A A+

Prema tom zakonu, koji je usvojen kasno sinoć, predviđena je zatvorska kazna od šest meseci do tri godina za fašistička ili nacistička salutiranja i pozdrave, prodavanje fašističkih i nacističkih suvenira ili širenje takve propagande na internetu.

Zakon o zabrani upotrebe fašističkih simbola je na snazi od 1952. godine, a sada će se zbog "paljenja na Musolinija" možda završavati i u zatvoru.

NEMA DILEME: "Za dom spremni" je USTAŠKI POZDRAV

Pre stupanja na snagu zakon treba da potvrdi Senat.

Zakon je usvojen nakon niza incidenata koji su se dogodili širom zemlje.

Tako, na primer, u jednoj poslastičarnici u južnoj Italiji reklamiran "Hitlerov kolač" u izlogu, dok neofašistička stranka Forza Nouva priprema proslavu 95. godišnjice Marša na Rim Mušolinijevih fašista.

Autor zakona je Emanuele Fiano, zastupnik vladajuće Demokratske stranke, koji smatra da Italija, po uzoru na Nemačku, treba strože da se postavi prema porastu fašističke i nacističke nostalgije.

Paolo Di Kanio "popio" otkaz zbog Musolinija!?

Fiano je u intervjuu za Radio24 kazao da je postojala Facebook stranica, koja je u međuvremeu ugašena, a na kojoj su se objavljivali antisemitski govori nacističkog ministra propagande Josefa Goebelsa. Stranica je imala 45.000 pratilaca.

Šta nam to poručuju pravi fašisti

Desničarske stranke, uključujući i stranku Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, protivila se zakonu uz obrazloženje da preti slobodi govora.

Populistički pokret Pet zvezda takođe je bio protiv, tvrdeći da bi bilo bolje pooštriti postojeće zakone protiv govora mržnje.

Tagovi:
Sve vijesti