Lažni med na policama marketa

Autor:

Iz trgovinskog lanca "Idea" povlače livadski med pod robnom markom "K plus" pošto je utvrđeno da je riječ o falsifikatu.

0
A- A A+
banane, med, akai, jogurt Foto: MONDO

Med koji je u Srbiji bio na akciji od 25. avgusta do 27. avgusta prodavao se na popustu od 70 procenata, piše "Politika".

Ovo je izazvalo sumnju potrošača. Slučaj je prijavljen inspekciji koja je odmah reagovala, kontrolisala ovaj med i pronašla falsifikate zbog čega je i preduzela mjere, kaže ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Posle prvobitne kontrole, uradili smo i analizu koja je potvrdila prethodne nalaze i izdat je nalog da se roba povuče, kaže Nedimović i dodaje da će se dana znati više detalja o količinama i akciji koju je Ministarstvo poljoprivrede sprovodilo u poslednja tri mjeseca na suzbijanju falsifikata meda. Inspekcija je posle dospjele superanalize juče upšla u pogone proizvođača "Aza" iz Ledinaca koja je pakovala med za "Ideu".

Prema nezvaničnim informacijama, u medu je pronađena povećana koncentracija dijastaze - mjere prisutnosti pčelinjeng enzima u medu. U prvoj analizi ovaj parametar kvaliteta meda iznosio je 55 jedinica, što je, prema riječima stručnjaka, nelogično za prirodni med. Ona je u ovom slučaju udvostručena, što ukazuje da je ovaj enzim vještački dodavan u med, po svemu sudeći nestručno.

Sve vijesti