Đorđević: Ne znam o čemu se radi, nisam kriv

Autor:

Srboljub Đorđević, jedan od optuženih za pokušaj terorizma tokim izbornog dana, kazao je u nastavku suđenje da ne zna o čemu se radi ni zašto je protvoren.

1
A- A A+

Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja Bratislava Dikića, suđenje je prekinuto i biće nastavljeno 20. septembra u devet sati.

Ranije danas advokat odbrane Milan Petrović zatražio da se Dikić hitno zdravstveno zbrine, kako bi bio podvrgnut hirurškoj operaciji, nakon nalaza ljekara sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu.

Dikić je priznao da trpi jake bolove, ali da ne želi da neko pomisli da namjerno odugovlači proces, dok je glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, rekao da tužilaštvo ostavlja sudu na ocjenu odluku o daljem procesnom postupku.

Advokati su danas iznijeli primjedbe na odbranu optuženog Miloša Jovanovića, i ponovili da je neophodno medicinsko vještačenje njegovog zdravstvenog stanja.

Srboljub Đorđević je negirao krivicu i odbacio optužbe koje mu se stavljaju na teret. Đorđević je rekao da on govori istinu i da nema od čega da se brani. On je kazao da više ne želi da odgovara na pitanja tužioca i suda, navodeći da će odgovarti na pitanja branioca.

Srboljub Đorđević, rekao je da se od svega što mu se desilo razbolio, te da se i dalje pita zašto je u pritvoru kad nije učinio ništa.

"Mene su pozvali u Podgoricu na skup na četničko slavlje i rekli su da će mi platiti put i ujedno da ćemo posjetiti manastir Ostrog", naveo je Đorđević i dodao da je u Crnu Goru došao zbog sopstvene tragedije jer je izgubio dijete.

Optuženi Bratislav Dikić i Miloš Jovanović negirali su ranije krivicu.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ĐORĐEVIĆ: NISAM KRIV, DOŠAO SAM DA SE POMOLIM BOGU

12:25 - Suđenje će biti nastavljeno 20. setembra u 9 časova.

12:15 - Dikić je rekao da više nije sposoban da prati suđenje, a njegov advokat je zatražio da sud na osnovu medicinske dokumentacije koju posjeduje angažuje hirurga Kliničkog centra koji će donijeti odluku o hitnosti operacije optuženog Dikića.

12:00 - Na pitanje kada je planirao da posjeti manastir Ostrog, Đorđević je rekao da je mislio da će ići odmah kad je došao da bi tamo prespavao. Na pitanje da li je razgovarao sa nekim da treba da obuče uniformu crnogorske policije, upadne u Skupštinu i uhapsi Đukanovića, Đorđević je rekao da mu to niko nije rekao, a da je fizički nesposoban da upadne u Skupštinu i uhapsi tadašnjeg premijera.

11:53 -  Đorđević je rekao da će odgovarati na pitanja branilaca, ali ne i na pitanja suda i tužilaštva. Rekao je da Maksića poznaje, da u njega ima povjerenje i ne da ne zna da li bi ga on prevario. Đorđević je rekao da u djelovanju Svesrpskog pokreta nema planova protiv NATO-a.

11:45 - Sutkinja je pročitala šta je Đorđević rekao kada je uhapšen 16. oktobra. "Da sam znao da je neko organizovao ove stvari koje ste mi pročitali i koje stoje u krivičnoj prijavi, ja ne bih došao u Crnu Goru", naveo je tada Đorđević. On je tada kazao da ga je na skup u Podgorici pozvao njegov prijatelj Dragan Maksić, da su krenuli vozom u petak oko 20 časova, i da je bio u društvu Milana Dušića i Branke čije prezime ne zna. Kazao je da su stigli u Podgoricu u subotu 15. oktobra oko 8 ujutru. Kazao je da im je Maksić rekao da im je rečeno da nađu smještaj i da će u nedjelju dobiti sve informacije.

Dodao je da su bili smješteni iznad neke pekare, ali da ne zna tačnu lokaciju.Naveo je da ne poznaje Mirka Velimirovića. Objasnio je da je Maksić rekao da će on pokriti troškove smještaja, jer on nije imao para da plati.

"Svesrpski četnički pokret nikada nije organizovao nikakav skup u Crnoj Gori, mislio sam da to organizuju četnici iz Crne Gore", ispričao je Đorđević. Naveo je da nije koristio telefon na teritoriji Crne Gore i da nije znao da se 16. oktobra održavaju izbori. Kazao je da poznaje samo Maksića i Dušića jer su iz njegovog sela.


11:30 - Optuženi Đorđević je rekao da nema više šta da kaže i da ne želi više da odgovara na pitanja.

11:00 - Sud je odbio primjedbu advokata Petronijevića - prigovori neće biti moguće na pitanja tužilaštva.

10:40 - Advokat Petronijević tražio je da sud dozvoli prigovor na postavljeno pitanje. Sutkinja je dala pauzu do 11 da bi vijeće odlučilo o primjedbi Petronijevića.

10: 35 - Optuženi je izjavio da je simpatizer "Svesrpskog četničkog pokreta", ali da ne zna opredjeljenja i način djelovanja tog pokreta. Đorđević je rekao da je u Crnu Goru došao zbog sopstvene tragedije, u suzama je saopštio da je izgubio dijete i da je došao da se pomoli Bogu. Đorđević je rekao da je pozvan na "četničko slavlje" u Podgoricu, da su mu drugi kupili kartu i da je pristao da dođe jer mu je obećano da će usput posjeti manastir Ostrog.

10:30 - Optuženi Srboljub Đorđević je izjavio da nije kriv.

"Nisam počinio ništa što mi se stavlja na teret. Nisam došao u Podgoricu ništa da učinim. Razbolio sam se od tuge i bolesti. ", rekao je Đorđević.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIMJEDBE ODBRANE NA ISKAZ JOVANOVIĆA

10:30 - Sutkinja Mugoša oduzela je riječ advokatu Krpoviću jer se njegovo izlaganje ne odnosi na konkretne primjedbe na odbranu optuženog već se prema mišljenju sutkinje bavi primjedbama na rad suda što nije dozvoljeno u ovoj fazi postupka.

10:20 - Advokat Jovanović je tražio od suda se optuženom Jovanoviću postavi pitanje ko mu plaća smještaj dok traje suđenje. Sutkinja Mugoša je rekla da je ovo pitanje već postavljano i da je u ovoj fazi postupka završeno sa postavljanjem pitanja optuženom.

10:00 - Specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da advokati prema ZKP-u nemaju pravo da na ovakav način iznose primjedbe i da bi one trebalo da se odnose samo na dio pretresa koji je ušao u zapisnik. Katnić je rekao da Jovanovića nije trebalo vještačiti jer je već priznao da je bio zavisnik od ljekova.

"Ako sud smatra da je neophodno vještačenje, tužilaštvo se neće protiviti", rekao je Katnić.

9:50 - Advokat Jovanović smatra da su pitanja postavljali psihički nestabilnom čovjeku a da sud nije dozvolio da se optuženi ispita na okolnosti nejgovog zdravlja."Vjerovatno jedino sud nije vidio da on ima ožiljke od isječenih vena", rekao je Jovanović.

9:35 - Primjedba advokata Jovanovića odnosila se na samu odbranu optuženog koji po mišljenju advokata "nije ni iznosio odbranu već je govorio kao svejdok optužbe, a njegovo izlaganje je bio pokušaj da se iskonsturiše veza Demokratskog fronta sa ovom bizarnom pričom".

9:25 - Advokat Goran Petronijević saopštio je da su svi, osim suda, na saslušanju Miloša Jovanovića vidjeli da mu je neophodan branilac, i da je bilo neophodno vještačiti to lice, jer su mu odgovori bili takvi da su zahtijevali da su donese takvu odluku.

Petronijević smatra da je odlukom suda napravljena štetu optuženom i samom postupku. Advokat Medojević je rekao da su izjave Jovanovića konfuzne, ali u nekim momentima i iskrene. On je rekao da iz njegove odbrane proizilazi da on ima ozbiljnih psihosomatskih problema i da je njegovo psihičko stanje trebalo provjeriti.

9:10 - Dikić je rekao da trpi jake bolove, da sinoć nije spavao i da je pod terapijom, ali da ne traži odlaganje suđenje. Sutkinja Suzana Mugoša kazala je da će shodno Pravilniku o pritvoru, zatvorski doktor uputiti Dikića u javnu zdravstvenu ustavnovu u kojoj postoje odgovarajući uslovi za njegovo liječenje.


9:00 -  Advokat odbrane Milan Petrović zatražio da se Bratislav Dikić hitno zdravstveno zbrine, kako bi bio podvrgnut hirurškoj operaciji, nakon nalaza ljekara sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu.

"Molim vas da sve preduzmete, u suprotnom ćemo imati drugačiju odluku u odnosu na bilo kakvu odluku ovog suda, a to je smrtna kazna. Radi se o ozbiljnoj bolesti, što je sud mogao da vidi iz dokumentacije. Smatramo da se ovdje ne radi o mjesecima, već možda nedjeljama ili danima", upozorio je Petronijević.

Sve vijesti