Suđenje Ulcinjaninu: Nisam se borio za ISIL

Autor:

U podgoričkom Višem sudu održano je prvo suđenje za članstvo u Islamskoj državi. Hamid Beharović iz Ulcinja negirao je da je u Siriji ratovao na strani islamista, a evo kako je objasnio svoj odlazak u tu zemlju.

0
A- A A+


Hamid Beharović (39), prvi crnogorski povratnik s ratišta u Siriji kome se sudi u Podgorici, negirao je učešće na ratištu na strani Islamske države i saopštio da je u tu bliskoistočnu zemlju otišao kako bi "slobodno praktikovao vjeru".

"Otišao sam u Siriju zato što je uspostavljen islamski zakon. To je glavni razlog, a ne zbog ratovanja", ispričao je Beharović u sudu u Podgorici, bez osjećaja krivice za odlazak iz vjerskih motiva.

Ovaj vjernik, koji praktikuje vjeru poslednjih 15 godina, je sa prisutnima u sudu podijelio da "nije lako živjeti u nemuslimanskom okruženju".

Beharović ratovao u Siriji za platu od 100 dolara?

"Sa bradom i pokrivenom ženom gledaju te kao vanzemaljca… Sumnjiv si. Pretresa te policija. Nije lako naći posao", rekao je ovaj čovjek koji se u septembru prošle godine s porodicom vratio u Crnu Goru, kada je uhapšen na aerodromu u Podgorici.

Priznao je da je ISIL teroristička organizacija, ali i naveo da je njena pojava "podijelila muslimanski svijet, brata sa bratom, zajednicu", te da je sam želio da se uvjeri o čemu se radi.

ISIS stoji iza 18 NVO u Crnoj Gori!?

U Siriju je otišao sa nevjenčanom suprugom i djetetom od godinu i po dana, u aprilu 2015. godine i tamo proveo skoro godinu dana, na poziv druga Mirze Haklaja iz Podgorice koji je pripadao ISIL-u i tamo poginuo neposredno prije Beharovićevog dolaska u grad Mindžab.

Optužnica ga tereti da se priključio ISIL-u, gdje je otputovao preko Istanbula i u kući u kojoj je boravio "ugošćavao" pripadnike ISIL-a, uglavnom ljude iz Crne Gore i sa prostora Balkana, te "učestvovao u oružanim formacijama".

Saopštio je da je u Siriju otišao svojevoljno, da ga niko nije finansirao, te negirao da je pripadao ISIL-u, dok je borce i članove te terorističke organizacije koje je ugošćavao u svojoj kući u Mindžabu doživljavao kao drugove i prijatelje.

"Nisu nas tjerali da se borimo na silu", kazao je on i objasnio da je za pristupanje ISIL-u bilo neophodno polaganje zakletve, vojna obuka i vjerski kurs.

Beharović agentima: Crnogorka glavna na ratištuZa odlazak u Siriju ga je inspirisao Haklaj, Podgoričanin koji je tamo otišao sa suprugom i petoro djece i koji je tamo poginuo.

Po dolasku iz Turske smješteni su u kolektivni smještaj na teritoriji pod kontrolom ISIL-a, gdje su njemu i njegovoj supruzi oduzeta lična dokumenta, a oni smješteni u kuću u gradu Mindžab.

"Nastala je velika prekretnica kada sam došao tamo... Utvrdili smo da ne postoje uslovi za život i gledali kako da napustimo Siriju. Prva četiri mjeseca su bila mirna, a zatim je uslijedilo bombardovanje iz vazduha. Strašna uništenja. To niko ne može da zamisli", kazao je optuženi.

Naveo je da se bezuspješno obraćao ISIL-u za pomoć da napusti Siriju.

Tvrdi da je živio od novca koji je njegova žena dobijala masirajući žene nerotkinje i one s bolovima, da ga je par puta pomogao brat iz Njemačke, te da je od ISIL-a primio novac u par navrata u iznosu od 50 dolara.

Ispričao je da je napustio Siriju tako što je čobaninu platio da ga sa porodicom prevede preko minskog polja i dovede do Turske.

Pred sudom je svjedočila i njegova nevjenčana supruga Emina Kerim (32) iz Bara, koja je u sudnicu došla prekrivena burkom i vidno bila uznemirena što mora da otkrije lice radi identifikacije i svjedočenja.

Beharović je uhapšen prošlog septembra na podgoričkom aerodromu, po povratku iz Sirije.

Tužilac ga sumnjiči za učešće na stranim ratištima za šta je predviđenja kazna zatvora do 10 godina.

Zvanično je potvrđeno da je u redovima ISIL-a do sada poginulo šest crnogorskih državljana, dok se prema procjenama crnogorskih bezbjednosnih službi sa ratišta vratilo 10 pripadnika.

Sve vijesti