Ruski hakeri kradu Englezima taktiku za SP?!

Autor:

Fudbalska asocijacija Engleske u susret Mundijalu 2018. planira da preduzme do sada neviđene "bezbednosne" mere.

Engleska reprezentacija još nije matematički osigurala prvo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi, ali fudbalski čelnici te zemlje uveliko razmišljaju o konkretnim potezima koje će povući u sklopu priprema za nastup na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Prema pisanju "Telegrafa", oblast kojom će se posebno pozabaviti je zaštita podataka smeštenih na laptop kompjuterima i drugim elektronskim uređajima, pošto FA strahuje da će ruska hakerska grupa "Fancy Bears" probati da nasilnim putem dođe do taktičkih zamisli selektora Engleske Gereta Sautgejta!?

"Telegraf" navodi da će FA "ozbiljno investirati" u zaštitu od sajber napada, kao i da će svi članovi engleskog tima - dakle fudbaleri, treneri i pomoćno osoblje - dobiti striktne savete oko povezivanja na bežični internet i upotrebe društvenih mreža.

FA je očigledno upala u paranoju nakon što je u javnost "procurela" prepiska sa Međunarodnom fudbalskom federacijom (FIFA), na temu dopinga u engleskom fudbalu, koje je FIFA čuvala u svojoj bazi podataka.

"Fancy Bears" postali su poznati po upadu u kompjuterski sistem Svetske antidoping agencije (WADA), želeći da kao revanš za kažnjavanje ruskih sportista, otkriju javnosti koji su sve sportisti (tenis, atletika, gimnastika, fudbal) iz drugih zemalja koristili nedozvoljena sredstva uz odobrenje WADA, na ime lečenja od povreda i drugih zdravstvenih problema.

Međutim, postavlja se pitanje zašto bi ruski hakeri želeli da na taj način naude baš Englezima, koji se još nisu kvalifikovali za Mundijal i, ako to urade, pitanje je sa kim će biti u grupi.

Drugo, da li je Sautgejt baš toliki inovator i da li je moderna fudbalska igra tolika nauka, pa Englezi misle da će nekim do sada neviđenim taktičkim zamislima ostvariti rezultate za kojima čeznu već decenijama?

Sve vijesti