Haradinaj: Sporazum sa Crnom Gorom pogrešan!

Autor:

Novi kosovski premijer, Ramuš Haradinaj raspustio je komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i postavio Špejtima Bulićija za šefa budućeg tima koji će biti zadužen za to pitanje. "Sporazum pogrešan, uradićemo novu ekspertizu".

2
A- A A+
kosovo priština srbi srbija kosovo je srbija Foto: MONDO, Mario Milojević

Kako prenosi prištinski portal "Gazeta ekspres" Bulići je imenovan umjesto dosadašnjeg šefa Murata Mehe.

"Kosovski premijer Ramuš Haradinaj predložio je vladi da raspusti komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i ovlastio bivšeg poslanika Demokratskog saveza Kosova i kosovskog eksperta Špejtima Bulićija da oformi tim koji će biti zadužen za uspostavljanje nove komisije za demarkaciju", saopštio je Haradinajev kabinet.

Portal podsjeća da su Meha i Haradinaj bili u ozbiljnom sukobu povodom procesa demarkacije sa Crnom Gorom i navodi da je Haradinaj na jednoj od sjednica komisije u parlamentarnom odboru Mehi u lice bacio mapu na kojoj je bila prikazana predviđena linija demarkacije.

Političari različito o granici sa Crnom Gorom

Haradinaj je, u razgovoru za Glas Amerike, kazao da će naći druge stručnjake (a ne one koji su u prošlosti radili) i da će oni naći istinu.

"Sporazum po meni ima greške, vjerujem da ćemo te greške identifikovati, sigurno ćemo uraditi novu ekspertizu, dakle dovešćemo druge stručnjake a ne one koji su u prošlosti radili kao što su Murat Meha i ostali, i oni će naći istinu, jer sporazum je pogrešan", rekao je Haradinaj.


Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost Kosova (AAK) optuživali su Meha da djeluje protiv interesa Kosova i da Kosovo gubi teritoriju, a revizija procesa demarkacije bilo je jedno od prvih obećanja novog premijera prije stupanja na dužnost, navodi portal.

Iako je demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni zahtjev Evropske unije za dobijanje viznih olakšica, AAK se žestoko opirala dogovoru koji su prije tri godine potpisali Hašim Taci i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić, pa taj sporazum, kojem se usprotivio i pokret Samoopredeljenje, nikada nije odobren u kosovskom parlamentu.

Haradinaj:Uzeću Srbiji sve do Niša,hvala Njemačkoj

"Albanci su najstariji narod na Balkanu"

Haradinaj je naveo i da su Albanci najstariji narod na Balkanu. Takođe, istakao je i da su Albanci "autohton narod koji uvijek poštuje drugi identitet, naciju, vjeru".

"Imamo potrebu za međusobnim povjerenjem i radićemo na tom povjerenju", naveo je kosovski premijer.

A na konstataciju da analitičari i opozicija kažu da njegova vlada neće trajati duže od šest mjeseci, Haradinaj kaže da nije bitno koliko će ova vlada biti na vlasti, već je bitno da bude uz građane.

"Vjerujem da ćemo imati pun mandat i da ćemo raditi tokom čitavog mandata kako bi se na Kosovu dogodilo ono što se od nas i mene očekuje, u ovom trenutku su očekivanja velika i svjestan sam toga, međutim ozbiljno ću pristupiti poslu", rekao je Haradinaj.

Tagovi:
Sve vijesti